ŠTADIN ZDRAVSTVENI IZVEŠTAJ ZA NOVEMBAR 2022.

8. XI 2022. | Pojačan strah od svake vrste virusnih infekcija, jedna je od posledica pandemije COVID-19, pokazuje Zdravstveno istraživanje kompanije Štada koje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija. Hladni jesenji dani, otvaraju sezonu prehlade i gripa. Ali posle dve godine Covid pandemije, mnogi Evropljani osećaju nelagodnost i na sam pomen virusnih infekcija, pa strahuju kako od novih mutacija korona virusa, tako i drugih, sličnih infekcija.

U Srbiji, rezultati Štadinog istraživanja  pokazuju da  45% građana namerava da i dalje drži distancu kao meru zaštite od respiratornih infekcija, 36% će nastaviti redovno da dezinfikuje ruke, a trećina će svakodnevno nositi masku. Iako maska u većini zemalja više nije obavezno sredstvo zaštite, veoma je poželjna i među Špancima 52%, Portugalcima 44% i Italijanima 41%.

Istraživanje otkriva i da je danas 43% Evropljana zabrinuto kako će okolina reagovati ukoliko budu kijali ili kašljali u javnosti. Ova briga je posebno izražena među Austrijancima (55%), Portugalcima (53%) i Srbima (52%), dok o tuđem mišljenju po ovom pitanju, manje brinu Nemci (39%) i još manje Španci (30%).

Vodeći se narodnom ‚bolje sprečiti, nego lečiti‘ Evropljani najčešće uzimaju vitaminske i mineralne suplemente kako bi ojačali imunološki sistem i izbegli kašljanje, kijanje ili povišenu temperaturu. Dodaci ishrani, ukoliko se uzimaju redovno i u preporučenoj dozi, svakako mogu biti podrška jačanju odbrambene snage organizma. Štadino istraživanje pokazuje da su vitaminski i mineralni preparati najpopularniji u istočnoj Evropi i na Balkanu. Žene (54%) ih koriste češće nego muškarci (44%).

Građani Srbije prednjače u naklonosti prema dodacima ishrani pa njih čak 69% uzimaju preparate za jačanje imunološkog sistema.  U stopu ih prate Česi 66%, Rumuni 64% i Poljaci 59%.

Ovakvoj prevenciji, manje su skloni Nemci 26%, Francuzi 26%, Holanđani 24%, Belgijanci 23%, Austrijanci 22%. Ipak, samo nešto manje od petine (18%) odraslih Evropljana kažu da  ne uzimaju nikakvu vrstu dodataka ishrani.

Kada su u pitanju prirodni lekovi i biljni preparati, koristi ih svega 26% Evropljana u odbrani od virusnih infekcija. Istraživanje je i u ovom slučaju pokazalo da su najveći pobornici prirodnih lekova građani Rumunije 45% i Srbije 41%.

Već devetu  godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje  ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Štadinim  Zdravstvenim izveštajem za 2022. obuhvaćeno je 15 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.