SRPSКI PRIVREDNICI SPREMNI ZA OBNOVU TRGOVINE: Prvi kamioni krenuli na Кosovo i Metohiju

25.03.2020-jarinje

Iako je uredbu o ukidanju stopostotnih taksi na robu iz centralne Srbije vlada u Prištini donela u petak veče, već tokom vikenda pripremale su se prve količine namenjene tom tržištu, piše Danas.

Za sada, oslobađanje od takse odnosi se samo na sirovine i juče kasno popodne prvih šest kamiona prešlo je administrativni prelaz, a tokom jučerašnjeg prepodneva očekivao se još jedan, potvrdio je portparol Carinske uprave Кosova Adriatik Pavileci.

„Prema novoj odluci vlade, krenuo je već uvoz bez carina na sirovine iz Srbije. Nisu to još velike količine, već normalan uvoz koji je krenuo i u svim dosadašnjim isporukama. Reč je o pšenici, a već postoje najave da će stizati i brašno, jer je vlada ukinula sve dažbine na taj proizvod. Očekujemo i ostale sirovine, ali ne možemo da procenimo kolike će količine biti. Za sada sve protiče bez problem, procedure su jednostavne, iste kao i pre uvođenja carina“ precizira Pavileci.

I privrednici iz centralne Srbije kažu da su još od vikenda, a i tokom prethodna dva radna dana imali kontakte sa starim partnerima, kako bi se saradnja nastavila.

U Bambiju se uveliko pripremaju za povratak na tržište Кosova.
„Već uveliko nas kontaktiraju stari distributeri sa kojima smo ranije radili, javljaju se i neki novi, pa što se tiče ponovnog plasmana neće biti problema. Više je problem u kapacitetima koji su nam trenutno opterećeni u Srbiji jer je ovde potreba za robom mnogo veća nego što je bila ranije, pa ne znam da li ćemo odmah moći da krenemo i na tržište Кosova.

Uz to, bilo je najava i očekujemo da će biti nekih administrativnih i carinskih barijera, ali sačekaćemo da vidimo kako će sve to funkcionisati“, kaže za Danas generalni direktor Bambija Dragan Stajković i dodaje da je 90 odsto ukupnog plasmana požarevačkog konditora na područje Кosova bio Plazma kekes, i očekuje da će i potražnja za njim biti najveća.

I u Imleku veruju da će se vratiti bar na sever Кosova, jer, kako podseća direktor te kompanije Bojan Radun, i pre uvođenja taksi, zbog neusklađenih sanitarnih i veterinarskih procedura, nisu imali izvoz osim u neke delove srpskih sredina. „Nadam se da će se ta linija nastaviti“, kaže Radun.

Koji segmenti beleže rast, akoji pad i koji su najprodavaniji proizvodi u Srbiji od izbijanja pandemije, pročitajte OVDE.

Izcor: Danas