SINAGOGA SOMBOR: PRIHOD U PRVOM POLUGODIŠTU 4 MILIJARDE

18. VII 2022 | Sinagoa doo Sombor, veleprodaja i maloprodaja prehrambene robe, za prvih šest meseci 2022. godine ostvarila je prihod od 4 milijarde dinara što je povećanje od 25% u odnosu na isti period 2021. godine. Rast je ostvaren najviše zahvaljujući maloprodaji (24%), uvozu ambalaznih papira i prodaji transportne i komercijalne ambalaze (65%) i veleprodaji (17%). Ostvarena dobit je pratila rast prihoda i takodje je veća od  proslogodišnje za 22%.

Zbog veoma velikog skoka cena ambalažnih papira i ambalaže ostvareno je veliko povećanje prihoda od tog segmenta prodaje iako i dalje ucestvuje u ukupnim prihodima sa oko 15%. Rast u veleprodaji je ostvaren stalnim širenjem mreže kupaca na celoj teritoriji Srbije. Rast u maloprodaji je postignut najvećim delom otvaranjem novih objekata, ali je ostvaren i realan rast od 10%.

Uticaj rasta cena na povećanje prihoda je evidentan, ali svako novo povećanje cena ne doprinosi povećanju prodaje, s obzirom da rast ličnih primanja ne prati cenovni rast, kao i da sve veći deo povećanih plata potrošači troše na izmirenje obaveza i plaćanja koja ne spadaju u ličnu potrošnju.

U drugom polugodištu projektujemo rast na nešto nižem nivou, najviše zbog neizvesnog kretanja cena energenata, ali verujemo da povećanje prihoda neće biti ispod 15%.