PRVIH 20 GODINA NECTARA OBELEŽENO PREDSTAVLJANJEM ANALIZE EKONOMSKOG UTICAJA NECTAR GRUPE U SRBIJI

23. XI 2018. | Kompanija Nectar je za dvadeset godina poslovanja generisala preko milijardu evra bruto dodate vrednosti (oko 3% BDP Srbije u 2017. godini), u sistemu vrednosti u kojem je aktivnostima kompanije podržano preko 5.500 zaposlenih u Republici Srbiji – glavna je poruka sa predstavljanja nalaza ‘Analize ekonomskog uticaja Nectar Grupe u Srbiji u periodu 1998-2018’, povodom obeležavanja 20 godina poslovanja, koje je održano u prostorijama Privredne komore Srbije, a u prisustvu  predstavnika države, privrede, medija i poslovnih partnera.

Nectar je u želji da sagleda put koji je pređen za dvadeset godina, angažovao konsultantske kuće Peterhof Consulting, na čelu sa Draganom Lončarom, profesorom Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Alba Partners. Na osnovu posebno razvijene metodologije analizirana je kompanija sa aspekta bruto dodate vrednosti koju je kreirala svojim poslovanjem u sistemu sa dobavljačima i kupcima, a koja je ostala u Srbiji.

Uz zahvalnost kompaniji Nectar, što je  odlučila da svoju priču o uspehu u protekle dve decenije,  podeli upravo u Privrednoj komori Srbije, Marko Čadež, predsednik PKS je ocenio da su porodica Radun i njihova kompanija dokaz da i Srbija ima najbolje primere za udžbenike uspešnog porodičnog biznisa.

“Nectar je  primer kako preduzetni, vredni i smeli ljudi, inovativni i otvoreni za znanje i inovacije drugih, mogu da savladaju i najveće izazove sa kojima se porodični biznis suočava, da prepoznaju i iskoriste poslovne prilike i na domaćem i na međunarodnom tržištu i da od dobrih preduzetničkih ideja i male firme izgrade uspešnu, veliku kompaniju – regionalnog lidera u svojoj oblasti”, naveo je Čadež. On je dodao da Nectar potvrđuje i da danas imamo poslovne sisteme sposobne da prozvode najkvalitetnije proizvode, da izgrade brendove koji na desetinama tržišta u svetu uspevaju da se izbore sa najjačom konkurencijom i koji ozbiljno ulažu i kod kuće i van granica naše zemlje. I što je, kako je istakao, za budućnost naše ekonomije najvažnije, da imamo poslovne ljude koji strateški razmišljaju i kompanije sa vizijom, koje znaju kako će svoj biznis razvijati i kako će on izgledati i u narednih 20 godina.

“Ako vam kažem da svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji, završi u Nectar proizvodima, razumećete koliki smo put prešli od registrovanja porodične firme, sa idejom da se bavimo proizvodnjom zdrave hrane, do kompanije koja je osmi najjači brend u regionu”, rekao je Mihailo Janković, direktor kompanije Nectar i dodao: “Kompanija je za ovih 20 godina poslovanja generisala preko milijardu evra bruto dodate vrednosti u Srbiji i jedina je domaća, porodična kompanija, 100% u vlasništvu porodice, koja se sa svojim konsolidovanim prihodima nalazi na listi 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji po podacima APR-a, zbog čega smo jako ponosni”.

Kompanija je iznela i svoju viziju do 2038. godine koju želi da dočeka sa 500 miliona evra prihoda i da tada bude ne samo regionalni lider već i važni globalni učesnik na tržištu zdrave hrane.

“Ukoliko se ostvare vizionarski planovi Nectara do 2038. godine, kompanija će realizovati preko 5 milijardi evra bruto dodate vrednosti koja će ostati u Srbiji” rekao je profesor Lončar na kraju samog skupa.

Kompanija Nectar trenutno zapošljava preko 1.300 radnika, a sarađuje direktno ili indirektno sa više od 10.000 farmera. U 2017. godini, konsolidovani prihodi Nectara dostigli su 107 miliona evra, a izvoz čini skoro 30% proizvodnje. Veliki iskorak za srpsku privredu ova kompanija napravila je 2011.godine, kada je kupila i uspešno integrisala u sistem, najveći brend bivše Jugoslavije u segmentu proizvodnje voćnih sokova – Fructal.

U sistemu Nectar Grupa ima šest proizvodnih lokacija – tri u Srbiji, dve u Sloveniji i jednu u Makedoniji.