PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVE ZA STIPENDIJE ‘ZA ŽENE U NAUCI’

29. III 2023 | Rok za ovogodišnji konkurs Nacionalnih stipendija ‘Za žene u nauci’ produžen je do kraj aprila.

Organizatori programa, kompanija L’Oréal u Srbiji, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalna Komisija za UNESCO, u potrazi su za novom generacijom mladih naučnica koje će se pridružiti zajednici izvanrednih žena koje su u proteklih 12 godina u našoj zemlji nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

I ove godine najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Nacionalne stipendije ‘Za žene u nauci’ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Sve mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina, upisane ili završene doktorske studije, svoje prijave mogu podneti na veb-sajtu www.zeneunauci.co.rs, gde je moguće naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

Nacionalne stipendije dodeljuju se u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO ‘Za žene u nauci’ (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Dobijanjem stipendija, lokalni talenti postaju deo zajednice koju čini više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta koje su dobile direktnu podršku u sklopu ove inicijative. U našoj zemlji je od pokretanja programa ‘Za žene u nauci’ do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.