PREDSTAVLJEN PROJEKAT ‘JAČANJE CIRKULARNE EKONOMIJE U SRBIJI – NORDIJSKA ISKUSTVA’

20921-predstavljenProjekatJacanje

10. IX 2021 | Ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske su uz podršku Nordijskog saveta ministara počele projekat ‘Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva’. Projekat je predstavljen tokom prijema u bašti rezidencije ambasadora Norveške Nj.E. Jørn Gjelstad.

Namera ambasada nordijskih zemalja je da podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije, da podele iskustva svojih zemalja i podignu svest lokalnih partnera o važnosti i koristima primene cirkularne ekonomije, koja utiče kako na svakog pojedinca, tako i na društvo u celini.

”Okretanje zelenijoj budućnosti je neophodno, a prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju je od vitalnog značaja za njeno postizanje. Cirkularna ekonomija štedi resurse, smanjuje zagađenje, promoviše inovacije, smanjuje cenu proizvodnje i otvara nova radna mesta. Borba protiv klimatskih promena i promovisanje klimatski neutralnog rasta postalo je političko pitanje broj jedan u Evropi. Kao pioniri održivog razvoja i cirkularne ekonomije, nordijske zemlje u potpunosti dele viziju Evropske komisije o Evropskom zelenom dogovoru i zelenijem, netoksičnom i efikasnijem procesu proizvodnje. Zato ćemo rado podeliti svoje najbolje primere i iskustvo sa Srbijom”, rekao je na prijemu povodom početka projekta ambasador Norveške u Srbiji Nj. E. Jørn Gjelstad.

Kroz nekoliko radionica tokom septembra i oktobra u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu na temu cirkularne ekonomije, stručnjaci iz nordijskih zemalja prikazaće primere dobre prakse i ukazati na važnost i benefite cirkularne ekonomije.

Govoreći o značaju cirkularne ekonomije, ambasador Finske u Srbiji Nj. E. Kimmo Lähdevirta  rekao je da je cirkularna ekonomija podjednako važna i za zaštitu životne sredine, kao i za ‘novčanik’. ”Ključni akteri u ovoj oblasti, uključujući poslovni sektor i građane, moraju razumeti kako funkcioniše cirkularna ekonomija, kako bi bili deo prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju. Treba imati na umu da otpad jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju”, rekao je ambasador Lähdevirta.

Partneri nordijskih ambasada u projektu ‘Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva’ su: Nordijska poslovna alijansa (NBA), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, kao i gradovi Novi Sad, Kragujevac i Niš.

Tokom prijema u rezidenciji ambasadora Norveške održan je koncert džez orkestra Nikolov-Ivanović, a medalju za doprinos promociji norveške književnosti i kulture dobio je izdavač Vladislav Bajac.