PREDSTAVLJEN E-KIOSK KOJI ĆE POMOĆI PODIZANJU SVESTI POTROŠAČA O NJIHOVIM PRAVIMA

1632022-ekiosk

Izvor: eKapija

16. III 2022 | Povodom obeležavanja Svetskog dana prava potrošača održana je promocija E-kiosk-a, koji je, kako navode nadležni, izuzetno značajan za podizanje svesti potrošača o njihovim pravima.

“Danas promovišemo E-kiosk u užem smislu, a elektronsku kupovinu u širem smislu. Elektronska kupovina je prošle godine u odnosu na 2020. godinu porasla za 70% i obrt na tom tržištu u Srbiji je 55 milijardi dinara. Kada su u pitanju tužbe potrošača one se manje odnose na elektronsku kupovinu, nego na tradicionalnu, samo 7% njih se odnosi na trgovinu onlajn”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

Prisutnima se, pored državnog sekretara, obratio i predstavnik Organizacije potrošača Kragujevac, Zoran Nikolić koji je rekao da je E-kiosk način da se potrošači upoznaju sa svojim pravima na licu mesta, odnosno pre odlaska u kupovinu.

E-kiosk koji će u TC Galerija biti postavljen narednih šest meseci testirali su predstavnici udruženja potrošača, novinari i građani, navedeno je na sajtu Ministartsva.

“Ideja sa E-kioska je nastala iz nečega što mi znamo i o čemu stalno pričamo, a to je da potrošači nisu dovoljno svesni svojih prava. Ne postoji nikakav zakon koji će vas zaštiti ukoliko vi ne pokažete inicijativu. Ovo je jedna oblast koja mora da bude permanentna. Potrošači samo moraju biti svesni svojih prava. Koliko god kampanje bile jednokratne, zaštita potrošača je permanentna misija”, zaključio je Nikolić.

E – kiosk – vaš partner u kupovini! je pilot projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji je prvo postavljen u TC Galerija, a u planu je proširenje ovog projekta i na druga važna trgovačka i šoping mesta širom Srbije. Aplikacija će takođe biti dostupna na veb sajtu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija – Sektora za zaštitu potrošača.