PRAVOVREMENIM TREBOVANJEM PROTIV POREMEĆAJA NA TRŽIŠTU: Sinagoga beleži rast prihoda od 25%

20. I 2022 | Sinagoga doo Sombor, veleprodaja i maloprodaja prehrambene robe, ostvarila je u 2021. godini prihod od 7 milijardi dinara što je povećanje od 25% u odnosu na 2020. godinu.

Najviši nivo rasta je ostvaren kod prodaje robe iz uvoza 40%, u veleprodaji 30% i u maloprodaji 10%, dok 0stvarena dobit, kao i prethodnih godina, ne prati rast prihoda i veća je za 15% od prošlogodišnje.

“Prethodna, 2021. godina, bila je veoma izazovna sa stanovišta planiranja aktivnosti jer su fluktuacije na tržištu i roba i cena bile veoma izražene. Takodje, veliki broj zaposlenih je odsustvovao sa posla zbog korona virusa. Prilagodjavanje je bilo na dnevnom nivou, ali znajući da i konkurencija ima iste probleme, to smo videli kao izazov da budemo efikasniji i maksimalno zadovoljimo potrebe kupaca u veleprodaji i maloprodaji, asortimanski pravovremeno i adekvatno”, pojašnjava povodom sumiranja rezultata Slobodan Lovrić, direktor Sinagoge.

On ističe da je Sinagoga maksimalno ubrzala kreiranje trebovanja i koristila mogućnost nabavke većih količina robe pre poskupljenja, što je, kako kaže, dalo efekta u povećanoj prodaji, jer je prodaja po novim cenama odlagana znatno duže nego što je to bio slučaj kod konkurencije.

Sa druge strane, rashodi su značajno povećani zbog rasta plata zaposlenih, troškova logistike i održavanja opreme.

Nivo investicija kpmpanije Sinagoga je i u 2021. godini bio znatno niži od višegodišnjeg proseka, zbog još uvek izraženog uticaja pandemije.

Za 2022. godinu u Sinagogi planiraju rast prihoda od 10%, što smatraju da će postići, pre svega, povećanjem prodaje u veleprodaji i otvaranjem novih maloprodajnih objekata.