POKRENI SE ZA NAUKU: ŠEST MILIONA DINARA ZA NAUČNA ISTRAŽIVANJA

22. XII 2020. | U okviru ovogodišnjeg programa ‘Pokreni se za nauku’, dodeljeni su grantovi od po 600.000 dinara za 10 naučno-istraživačkih projekata, iz oblasti očuvanja i zaštite javnog zdravlja. Rezultati nagrađenih projekata će biti od izuzetnog značaja za unapređenje zdravlja ljudi, a neka od podržanih istraživanja baviće se i načinima za rešavanje najvećeg izazova za javno zdravlje u 2020. godini, pandemijom COVID-19. Među odabranim projektima su i dizajniranje visoko-osetljivih senzora za pesticide, razvijanje alternativnih biopesticida smanjenog rizika, formulaciju dijetetskih suplemenata baziranih na probioticima i prirodnim bioaktivnim komponentama, razvijanje modela za istraživanje mehanizama nastanka različitih vrsta raka.

Na peti po redu konkurs nacionalnog programa ‘Pokreni se za nauku’, koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Philip Morris International prijavilo se 139 naučnika okupljenih u 33 tima. Najbolje predloge naučnih istraživanja odabrala je komisija uglednih univerzitetskih profesora i stručnjaka sa dugogodišnjom ekspertizom u oblasti prirodnih nauka i javnog zdravlja.

Tamara Stanković, direktor odnosa sa naučnom zajednicom za jugoistočnu Evropu u kompaniji Philip Morris istakla je da ova kompanija razume važnost povezivanja nauke i privrede.

“Ulažemo velika sredstva u sopstvena naučna istraživanja, ali istovremeno podržavamo i mlade generacije stručnih ljudi u lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo. Ohrabruje činjenica da su mladi naučnici svesni sve veće potrebe za novim tehnologijama koje su bazirane na smanjenju štetnosti. Ovaj princip značajno utiče na unapređenje zdravlja ljudi, što je jedna od misija kompanije Philip Morris. U okviru vizije budućnosti bez duvanskog dima, naša kompanija ulaže i istraživanje i razvoj naučno zasnovanih alternativa koje predstavljaju bolje rešenje u odnosu na cigarete”, kazala je Stanković.