PODRŠKA BELHOSPICEU KUPOVINOM MASKE

12102020-BellHospice---PR-cover

12. X 2020. | Počevši od 9. oktobra 2020, prodajni lanac Gomex u periodu od dve nedelje će od svake prodate hirurške maske u svim njihovim objektima u Srbiji izdvojiti 1rsd za BELhospice centar za palijativno zbrinjavanje i medicinu, povodom Svetskog dana hospisa i palijativnog zbrinjavanja.

Ovaj Svetski dan ima za cilj da podigne svest o potrebi unapređenja palijativnog zbrinjavanja i razumevanje potreba, medicinskih, socijalnih, praktičnih i duhovnih, osoba koje imaju dijagnoze neizlečivih bolesti i članova njihovih porodica. Isto tako, on skreće pažnju na značaj dostupnosti palijativnog zbrinjavanja u celom svetu i podstiče na akcije sve one koji prikupljaju sredstva radi omogućavanja pružanja hospis i palijativnih usluga.

Zabrinjavajući statistički podaci, prema kojima u Srbiji godišnje od raka umre 20.000 osoba, dijagnozu ove bolesti dobije oko 30.000 ljudi, a oko 6.000 ljudi premine od raka samo u Beogradu od kojih čak trećina u bolnicama, jasno ukazuju na potrebu za razumevanjem i osnaživanjem palijativnog zbrinjavanja.

“Imajući u vidu ove potresne podatke, kao i veliki značaj palijativnog zbrinjavanja, poželeli smo da damo svoj doprinos i pomognemo našim sugrađanima, koji se nalaze u najtežoj životnoj fazi. Činimo to podrškom BELhospice centru, jedinom hospisu i dobrotvornoj organizaciji koja pacijentima u terminalnoj fazi bolesti pruža svu moguću pomoć, potpuno besplatno. U to ime, tokom naredne dve nedelje, od svake prodate maske u svim našim prodajnim objektima, biće izdvojen 1dinar za BELhospice i mi se nadamo što većem odzivu naših kupaca”, istako je rukovodilac marketinga Gomexa Bojana Nićetin.

Palijativna nega nije samo medicinsko zbrinjavanje, ona je i psihička, društvena i duhovna podrška koja u trenucima bolesti često nedostaje, a time deo sveoubhvatne socijalne zaštite. Ona se odnosi ne samo na bolesnike već i na njihove porodice, koje se često suočavaju sa novim odgovornostima.

“Po završetku terapije i nakon što doktori utvrde da više nije moguće da im se pomogne u bolnici, onkološki pacijenti odlaze kući i prepušteni su brizi porodice. Ljudima koji su u terminalnoj fazi onkoloških bolesti potrebna je posebna nega, a članovima njihovih porodica podrška. Pacijenti tada često trpe bolove i velike psihičke traume, a samim tim su i članovi njihovih porodica izloženi velikom psihičkom i finansijskom pritisku. Mi smo tu da im pomognemo i učinimo sve što je u našoj moći da palijativno zbrinjavanje postane dostupno što većem broju naših sugrađana. Zahvaljujemo se Gomex prodajnim objektima na ukazanom poverenju i želji da pomognu onima kojima je najteže, posebno sada u vreme pandemije korona virusa“, ističe Vera Madžgaj, direktorka BELhospisa.