PKS POZIVA KOMPANIJE DA SE UKLJUČE U NOVI CIKLUS PROGRAMA ‘MOJA PRVA PLATA’

2482021-pkss

24. VIII 2021 | Privredna komora Srbije pozvala je preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća i velike kompanije da se prijave za drugi ciklus Programa ‘Moja prva plata’ i obezbede kvalitetan, obrazovani kadar uz podršku države, a time pomognu zapošljavanje i ostanak mladih u zemlji.

Program Vlade Srbije omogućiće da se 10.000 mladih u Srbiji, do 30 godina života, sa srednjim i visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima. Cilj programa je podsticanje zapošljavanja mladih, uz prethodnu obuku za posao i sticanje prvih radnih iskustava, kao i podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Kompanije kroz ovaj program dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove uvođenja u posao snosi država. Program poslodavcima daje šansu da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja, investiraju u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove, unaprede postojeće timove.

U okviru programa devetomesečnog osposobljavanja u kompanijama, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 22.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara za mlade sa visokim obrazovanjem. Poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva, koja na mesečnom nivou ne mogu biti veća od iznosa koji isplaćuje NSZ.

Program se realizuje bez obaveze zasnivanja radnog odnosa, a po isteku osposobljavanja za rad poslodavci sami odlučuju da li će zaposliti kandidate koji su kod njih obučavani.

Poslodavci se prijavljuju na sajtu https://mojaprvaplata.gov.rs/ do 20. septembra, oglašavaju konkretne radne pozicije sa opisom poslova na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu, odobrenom od Nacionalne službe za zapošljavanje, uz mentora koji obavlja nadzor i pruža podršku.

Za ponuđene pozicije u firmama mladi će se opredeljivati od 1. do 31. oktobra 2021. godine. Proces odabira kadrova je jednostavan – nakon prijave, aplikacija povezuje poslodavce sa kandidatima koji svojom biografijom odgovaraju opisu poslova u oglašenim radnim pozicijama.

Prema podacima iz ankete PKS-a, 98% poslodavaca koji su učestvovali u prvom ciklusu Programa ‘Moja prva plata’ ponovo bi učestvovalo u ovakvoj akciji.

Program Vlade Republike Srbije ‘Moja prva plata’ sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.