PHILIP MORRIS POKRENUO NOVI PROIZVODNI SISTEM U NIŠU

02. X 2018. | Kompanija Philip Morris International (PMI) pokrenula je u svojoj fabrici u Nišu novi proizvodni sistem, vredan tri miliona dolara, kojim se potpuno automatizuje upravljanje gotovim proizvodima. Ovo novo ulaganje deo je trogodišnjeg investicionog ciklusa vrednog ukupno 44 miliona dolara, čiji je cilj pokretanje novih i osavremenjivanje postojećih proizvodnih kapaciteta, kako bi se mogao ispratiti višegodišnji trend rasta izvoza iz fabrike u Nišu. Samo u tom periodu plasman cigareta na strana tržišta je povećan gotovo 4 puta – sa 6,9 milijardi cigareta u 2014. na 25 milijardi u 2017. godini.

Generalni direktor kompanije Philip Morris za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević izjavio je da će kompanija nastaviti aktivno da radi na poboljšanju proizvodnih performansi fabrike, koja već jeste jedna od najmodernijih u globalnoj mreži Philip Morrisa i zbog čega je prošle godine 80% svih cigareta proizvedenih u Nišu završilo na oko 50 tržišta širom sveta.

“Poslednjom investicijom kojom smo automatizovali i modernizovali sistem za upravljanje gotovim proizvodima, ne samo da smo optimizovali logistiku, nego smo u velikoj meri doprineli i bezbednosti na radu”, naveo je Jakovljević, naglašavajući da uvođenje ovog savremenog postrojenja neće smanjiti potrebu za angažmanom zaposlenih, već otvoriti mogućnost za povećanje predviđenog obima proizvodnje i izvoza.

Kompanija Philip Morris je pre 15 godina godina privatizovala fabriku duvana – DIN Fabrika duvana a.d. Niš (DIN). Od te 2003. godine, uložila je ukupo 853 miliona dolara u svoju srpsku filijalu, čime ostaje jedan od najvećih investitora u zemlji.