PERWOLL FASHION WEEK JE OTVOREN REVIJOM ‘TRANSFORMACIJE’

03. XI 2023. | Perwoll Fashion Week svečano je otvoren revijom ‘Transformacije’ na kojoj je, u Hangaru u Luci Beograd, svoje kreacije prikazalo 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja.

Revija je realizovana u saradnji sa timom Foruma slovenskih kultura, a modele inspirisane etno motivima svojih zemalja, na najbolji način su predstavili: JSP – Jelena i Svetlana Proković – Slovenija/Srbija, Nikolay Bozhilov – Bugarska, Galina & Nikolay Biryukov – Rusija, Andrea Pojezdalova – Slovačka, Denisa Dodalova – Češka, Jelena Holec – Hrvatska, Dragana Hristov – Severna Makedonija, Kinga Krol – Poljska, Ivana Murišić – Crna Gora i Nevena Ivanović – Srbija.

Vidno oduševljena publika dlanove nije štedela tokom cele revije, pozdravljajući aplauzima ‘Transformacije’ koje su oživele elemente kulturne baštine slovenskih zemalja učesnica. Najburniju reakciju publike je izazvala kolekcija sestara Jelene i Svetlane Proković, pleneći svojom jasnom formom, vezom i jednostavnim ukrasima u kombinaciji crne i bele boje.

Osim revije, svečano je otvorena i izložba Švedskog instituta ‘Fashion Forever’, koja nam predstavlja dobre primere prakse švedskih brendova na temu održive mode, reciklaže, redizajna, cirkularne ekonomije. Ovi izuzetno poučni i interesantni primeri, biće dostupni posetiocima u foajeu Belgrade Fashion Week revijskog prostora u Hangaru. Futuristička modna industrija u nastajanju pruža širok pregled nadolazeće modne industrije u Švedskoj i predstavlja održive i odgovorne inicijative donosioca odluka, akademske zajednice i industrije. Brojne obećavajuće inovacije vodećih švedskih pionira mode daju uvid u ono što dolazi. Budućnost mode je orijentisana ka korisnicima, vođena je naprednim, inovativnim tehnologijama i mnogo je bolja za našu planetu. Predstavljanje rada švedskih aktera iz oblasti cirkularne modne industrije ima za cilj da inspiriše pozitivan razvoj i inicira saradnje.

Nedelju mode zvanično su otvorili Nenad Radujević, osnivač i direktor Belgrade Fashion Weeka i Anika Ben David ambasadorka Švedske u Srbiji, ukazujući na značaj saradnje i razmene iskustava i na polju kreativnosti, Cirkularne ekonomije i Modne održivosti.
Svečano otvaranje Perwoll Fashion Weeka obeležilo je i prisustvo velikog broja javnih ličnosti koji su poštovaoci manifestacije i ljubitelji modnog dizajna.
Publika će tokom ovog jesenjeg izdanja Nedelje mode uživati i u bogatom Fashion & Art programu koji se odvija u foajeu Hangara, a pored pomenute izložbe ‘Fashion Forever’, tu su i: izložba fotografija Svetlane Braun, pobednice konkursa ‘BFW Instashot’, modni performansi na novom formatu BFW Stage, kao i izložba modnih detalja, koji upotpunjuju, a često i definišu modne trendove. Posebna atrakcija je BFW Market, koji se realizuje sa kulturnim centrom Silosi (u istoimenom prostoru) tokom vikenda 4 – 5. novembra, na kome će posetioci imati priliku da konzumiraju domaću modu mladih preduzetnika i dizajnera koji stvaraju atraktivne urbane i street brendove.
Društveno-odgovoran projekat koji je ovog puta podržala Beogradska nedelja mode je kampanja ‘Promenimo u ljubičasto’, koja govori o značaju uvođenja skrininga za rak pluća i dostupnosti adekvatne dijagnostike i lečenja.
Dobrodošlicu, svim ljubitelji mode, kreativnosti i dizajna, da u narednih sedam dana maksimalno uživaju, 52. izdanje Perwoll Fashion Weeka šalje pod sloganom ‘Get in The Moment’.