Paul Smith, CFA institut

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 170, jul/avgust 2019)

 

SRBIJI SU NEOPHODNI KVALITETNI PRODAVCI U FINANSIJAMA

Za institucije smo razvili Kodeks upravljanja sredstvima i Globalni standard investicionih performansi (GIPS). Oba su voluntaristički kodeksi prakse, koji naglašavaju etičke i profesionalne odgovornosti investicionih firmi, fundamentalne principe potpune transparentnosti i fer reprezentacije investicionih performansi. Investitori mogu imati veće poverenje u firme koje posluju po kodeksima CFA instituta, doprinoseći izgradnji poverenja u tržišta.

 

Pod pokroviteljstvom CFA društva, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je gostujuće predavanje Paula Smitha, priznatog internacionalnog govornika i direktora CFA instituta, jedne od najprestižnijih institucija iz oblasti finansija i investicionog menadžmenta u svetu.

“Kako biste izgradili i oporavili infrastrukuru, Srbiji su potrebni kvalitetni profesionalci u finansijama, jer su neophodni za značajan privredni iskorak. Nijedan veliki infrastrukturni projekat ni u jednoj zemlji ne može da prođe bez kvalitetne finansijske i investicione podrške”, rekao je Smith razgovarajući sa studentima koji su zainteresovani da svoju buduću karijeru razvijaju u ovom pravcu.

Upitan za stanje Beogradske berze, rekao je da fokus donosioca odluka treba da bude na drugoj strani – razvoju i ozbiljnom podsticanju malih i srednjih preduzeća: “Dobra berza ne vredi ništa ako nemate dobre kompanije koje na njoj posluju. Vlada mora da pruži maksimlanu podršku kompanijama da se razvijaju i posluju, posebno sektoru malih i srednjih preduzeća”.

Paul Smith je takođe za Progressive magazin odgovorio na nekoliko pitanja…

Ispričajte nam priču o CFA institutu u nekoliko reči?

CFA institut je globalno udruženje profesionalaca iz oblasti menadžmenta investicija. Naša misija je da usmeravamo i vodimo investicionog profesionalca globalno, promovišući najviše standarde etike, obrazovanja i profesionalne stručnosti, u cilju postizanja najveće moguće koristi za društvo. Tokom 72 godine našeg postojanja, pripremali smo profesionalce iz oblasti finansija za uspešne karijere u investicionom sektoru kroz CFA programe sticanja kredencijala, kao i kroz sam CFA program. Zalažemo se za slobodna i fer tržišta, za ispravno sticanje kredencijala investicionih profesionalaca vernih najvišim standardima etike i klijent-centričnom pristupu. Danas, CFA program se implementira u 93 države. Više od 165.000 pojedinaca širom sveta ima CFA odobrenje.

Imidž profesionalaca iz oblasti finansija i investicija nije sjajan u javnosti, nakon brojnih razočarenja i neuspeha. Šta je dovelo do ove situacije?

Globalna finansijska kriza je napravila veliku štetu globalnoj ekonomiji i ostavila dubok trag u životima mnogih ljudi. Kriza je suštinski minirala poverenje ljudi u finansijske usluge, i to s pravom. Mi u industriji pokušavamo da ponovo izgradimo to poverenje, u čemu postoji određeni napredak, ali ima još mnogo toga da se uradi. Poverenje je od ključnog značaja za ono što radimo u našoj industriji. U CFA institutu se zalažemo za jedan fundamentalni princip: stavljanje interesa klijenata na prvo mesto. Ukoliko uspemo u tome, poverenje u našu industriju će sigurno postojati.

Vaša organizacija se bavi, između ostalog, etičkim kodeksom u poslovanju. Šta činite da vratite pozitivni imidž profesionalcima iz oblasti finansija i investicija?

Visoki etički standardi su ključni za poverenje javnosti u finansijska tržišta i investicionu profesiju. Otprilike 15% kurikuluma CFA programa fokusirano je na etiku radi osposobljavanja profesionalaca iz oblasti investiranja za snalaženje kada su u pitanju kompleksna etička pitanja u njihovom poslu. Okvir za etičko donošenje odluka CFA instituta je alat za analiziranje i evaluaciju etičkih scenarija u investicionoj profesiji i dostupan je za sve investicione praktikante u cilju podrške rešavanju etičkih dilema u najboljem interesu klijenata. Svi članovi CFA instituta moraju da se pridržavaju Etičkog kodeksa i Standarda profesionalnog poslovanja.

Za institucije smo razvili Kodeks upravljanja sredstvima i Globalni standard investicionih performansi (GIPS). Oba su voluntaristički kodeksi prakse koji naglašavaju etičke i profesionalne odgovornosti investicionih firmi, fundamentalne principe potpune transparentnosti i fer reprezentacije investicionih performansi. Investitori mogu imati veće poverenje u firme koje posluju po kodeksima CFA instituta, doprinoseći izgradnji poverenja u tržišta.

Šta su ključni faktori izvrsnosti jednog profesionalca u vašoj struci?

Tradicionalne kompetencije potrebne za karijeru u investicionom sektoru ostaju ključne, ali tehnologija i društvene potrebe menjaju šire okruženje, zahtevajući drugačije razmišljanje i nove veštine od investicione profesije.

Skoro smo održali našu godišnju konferenciju CFA instituta u Londonu, na kojoj je glavna tema bila disrupcija. Svi u našoj industriji se suočavaju sa disrupcijom: boreći se sa brzinom promena, tehnoloških inovacija, demografskih promena, radnom snagom budućnosti itd. Mislim da tokom naredne decenije naša industrija mora da se fokusira na balansiranje između tehnoloških rešenja i ljudskih saveta. Ne mislim da će živi ljudi, savetnici i menadžeri portfolija biti masovno zamenjivani, ali industrija i investicioni profesionalac budućnosti moraju da budu upoznati sa tehnologijom i sposobni da daju sud, iskustvo i savet kakav jedino ljudska bića mogu da pruže.