ODRŽANA TRIBINA O MENTALNOM ZDRAVLJU ‘HAJDE DA IMAMO VREMENA ZA RAZGOVOR’

23. VI 2023. | “Sve je lakše uz razgovor, razumevanje i podršku”, poruka je tribine na kojoj su svoje znanje i iskustvo podelili psiholog Kaja Damnjanović i psihijatri Milutin Kostić i Roberto Grujičić.
Da li i koliko brinemo o svom mentalnom zdravlju, na koje načine to možemo učiniti i zašto često oklevamo da potražimo pomoć, samo su neka od pokrenutih pitanja na tribini ‘Hajde da imamo vremena za razgovor’, koju je povodom meseca mentalnog zdravlja organizovala Grand kafa, u saradnji sa produkcijskom kućom PodMedia, kako bi zajedno našli vremena za razgovor o stvarima koje su zaista važne.

O značaju rada na sebi, prevazilaženju različitih životnih izazova, osnaživanju sebe i očuvanju sopstvenog mentalnog zdravlja, kako bismo svojom stabilnošću sačuvali i stabilnost cele porodice, a samim tim i društva, govorili su psiholog Kaja Damnjanović, psihijatar Milutin Kostić i dečji psihijatar Roberto Grujičić.
Svako od nas je ‘priča za sebe’, u različitim fazama života mogu nas ‘mučiti’ razne dileme, strahovi ili brojna preispitivanja zbog nas samih ili okoline. Nedostatak vremena, zahtevi savremenog načina života i brojne obaveze mogu dovesti do toga da ne obratimo pažnju na sopstvene emocije koje mogu izmaći kontroli, ali i na osećanja naših najbližih. Zato je važno da odvojimo vreme za razgovore – da osluškujemo sebe ali i da čujemo druge, da se s vremena na vreme preispitamo, da pričamo o izazovima i tražimo rešenja za prepreke na koje nailazimo.

“Bez tuge, straha i ljutnje nema života, baš kao ni bez radosti. Svaki čovek se u određenim situacijama suočava sa neprijatnim osećanjima, ali to ne znači nužno da mu je potrebna stručna pomoć. Važno je da ta osećanja prepoznamo i kod sebe i kod drugih i da ne dozvolimo da nas preplave i odu predaleko. Tada razgovor i podrška najbližih zaista mogu biti lekoviti”, kaže dr Milutin Kostić, specijalista psihijatrije u Institutu za mentalno zdravlje.

Da su razgovor i ‘umetnost slušanja’ neprocenjivi, potvrđuje i dečji psihijatar dr Roberto Grujičić koji je ukazao na značaj neposrednog kontakta u ovakvim situacijama.
“Internet i društvene mreže su sveprisutni u životima svakog od nas, pa sve češće na taj način međusobno i komuniciramo. Međutim, ne smemo da zaboravimo na važnost direktnog ljudskog kontakta, jer tada možemo jedni drugima da se potpuno posvetimo, da zaista čujemo šta nam bliske osobe govore i pokušamo da ih razumemo”, objašnjava Grujičić.

Važnost mentalnog zdravlja svakog od nas preduslov je zdravog društva i zajednice.
“Podrška, empatija i solidarnost je nešto što nam pomaže da razumemo jedni druge i saosećamo. Ne moramo biti bliski sa nekim da bismo ga razumeli i osetili empatiju. Ali, jako je važno da budemo tu za naše najbliže, da imamo vremena da ih saslušamo i da im poručimo: Nisi sam(a)”, kaže dr Kaja Damnjanović.

Razgovor je često lek, melem za dušu, on znači i slušanje i otvaranje, osvešćivanje problema i njihovo rešavanje. Grand kafa je brend koji spaja. Šoljica kafe je savršen pokretač razgovora, a razgovor je samo jedan, često prvi korak u nizu u očuvanju mentalnog zdravlja. Kao brend, Grand kafa u kontinuitetu ukazuje koliko je bitno da imamo vremena jedni za druge, ali i vremena za sebe.

Organizacijom tribine ‘Hajde da imamo vremena za razgovor’, Grand kafa i PodMedia započinju strateško partnerstvo, kako bi nizom aktivnosti ukazali koliko su razgovor, podrška i razumevanje važni za očuvanje našeg mentalnog zdravlja, za našu stabilnost, a onda i za stabilnost porodice i čitavog društva.