NOVIH 825 SADNICA ZA OČUVANJE TISE – UKUPNO ČAK 1.650 U 2021.

24112021-jti

24. XI 2021 | Volonteri kompanije Japan Tobacco International (JTI) i članovi udruženja Spasilački tim ‘Tisa’ zasadili su 23. novembra 825 sadnica hrasta lužnjaka, što uz 825 zasađenih u martu ove godine, iznosi čak 1.650 novozasađenih sadnica na površini od 1 hektara u priobalju reke Tise. Projekat pošumljavanja potiskog priobalja pokrenulo je udruženje Spasilački tim ‘Tisa’ u saradnji i uz podršku kompanije Japan Tobacco International.
Ukupna vrednost projekta iznosi 2,6 miliona dinara. Cilj projekta je unapređenje stanja reke Tise, što će se postići pošumljavanjem, patroliranjem rekom i podvodnim snimanjem dna sonarom, od granice sa Mađarskom do brane u Bečeju, kako bi se prikupili podaci koji će služiti kao osnova za izradu preporuka za unapređenje ovog podučja.
“Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje naše udruženje sprovodi sa ciljem očuvanja potiskog regiona. Veliki je posao urađen, ali je veliki i pred nama, imajući u vidu da je zaštita životne sredine posao koji nikada ne prestaje”, izjavio je ovom prilikom Nandor Baranji, predsednik udruženja Spasilački tim ‘Tisa’.
“Sa zadovoljstvom smo podržali projekat pošumljavanja priobalja reke Tise jer je ovo dobra prilika da doprinesemo unapređenju i zaštiti životne sredine potiskog regiona. Drago nam je što su Spasilački tim ‘Tisa’ i građani Sente u nama prepoznali dobrog komšiju, a ono što je sigurno, jeste da će u JTI-u i u budućnosti imati partnera u realizaciji sličnih projekata”, istakao je Aleksandar Živkov, direktor fabrike JT International a.d. Senta
U okviru projekta, pored navedenih, biće sprovedene i druge aktivnosti sa ciljem da se u društvenoj zajednici skrene pažnja na važnost zaštite životne sredine. Za građane će biti organizovana predavanja na temu očuvanja reke Tise i njenog priobalja, kao i izložba fotografija snimljenih pod i nad vodom tokom sprovođenja projekta.
Od kada posluje u Srbiji, kompanija JTI je realizovala niz aktivnosti usmerenih ka unapređenju lokalne zajednice. U Senti, gde se nalazi JTI fabrika, kompanija je pomogla rekonstrukciju pozorišta i gradske fontane, obnovu gradskog bazena, kao i osnivanje Dnevnog centra za invalide rada. Za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj posluje, JTI je dobitnik priznanja Virtus.