MERCATOR GRUPA UDVOSTRUČILA DOBIT U PRVOJ POLOVINI GODINE

06. IX 2018. | Mercator grupa udvostručila je svoju poslovnu dobit u prvoj polovini 2018, dostigavši 16,9 miliona evra. Prihod grupe od maloprodaje porastao je za 6,6% u odnosu na isti period prošle godine, dok normalizovana EBITDA iznosi 48,1 miliona evra, što je za 6,1 miliona evra ili 14,6% više nego u istom periodu prethodne godine. Neto dobit Mercator grupe u ovom periodu premašila je iznos iz istog perioda prethodne godine za 6,1 miliona evra, dostigavši 1,5 miliona evra jer je u istom periodu prošle godine, Mercator grupa zabeležila gubitak od 4,6 miliona evra.

Rast EBITDA zabeležila je i kompanija Poslovni sistem Mercator d.d. koja je dostigla 36,9 miliona evra, ili za 4,7% više od istog perioda prošle godine. Normalizovana EBITDA povećana je za 3,4 miliona evra u prvoj polovini 2018. u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok normalizovana EBITDA margina od 6,7% predstavlja povećanje za 0,7 procentnih poena. Matična kompanija Mercator grupe zaključila je prvu polovinu 2018. godine sa neto dobiti od 9,3 miliona evra.

Nova strategija, novi koncept radnji, renoviranje radnji i poboljšana konkurentnost usluga donosili su pozitivne rezultate u Mercatorovoj osnovnoj delatnosti maloprodaji. Slovenija, u kojoj je Grupa zabeležila rast prihoda od 0,8%, kao i Srbija, gde je prihod od maloprodajnog poslovanja porastao za 1,1% u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostaju najvažnija tržišta za poslovanje Mercator grupe.

“Nova strategija i Mercatorova posvećenost tome da postane najbolji lokalni maloprodajni lanac na svim tržištima na kojima posluje urodile su plodom kroz pozitivne rezultate. Efikasnost će biti dalje unapređena kroz smanjenje stepena zaduženosti i sprovođenje strateških razvojnih projekata koji će svakako uključivati novi logistički i distributivni centar u Ljubljani”, naglasio je Tomislav Čizmić, predsednik Upravnog odbora Mercator grupe.

Takođe, neto finansijski dug Mercator grupe na dan 30. juna 2018. je za 80,8 miliona evra manji od duga zabeleženog 30. juna 2017. godine.

Učinak  Mercatora u prvoj polovini godine predstavljen je na sednici Nadzornog odbora u Ljubljani.