MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA PO PRVI PUT DOBILO ČLANOVE IZ SRBIJE

212019-udruženjesirara

1. II 2019 | Zbog izuzetnog doprinosa promovisanju sira i sirarske delatnosti, medaljom Bratstva svetog Igizona odlikovani su ministar Republike Srbije Goran Knežević i još osam pojedinaca iz javnog, poslovnog i političkog života. Prvo zasedanje Međunarodnog udruženja sirara održano u Srbiji, inače 559. po redu, organizovano je u prostorijama Francuske ambasade u Beogradu, na inicijativu kompanije Mlekoprodukt, članice Savencia Fromage & Dairy grupe. Tom prilikom, Beograd je posetio i čuveni majstor sira i predsednik ovog udruženja Rolan Bartelemi.

U redove Bratstva, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, primljeni su Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji; Kventin Roaje, predsednik kompanije Delhaize Serbia; Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex; Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer; Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i član borda Udruženja somelijera Srbije; Gijom Iskander, šef kuhinje restorana Langouste iz Beograda; Tijeri Leforestije, komercijalni direktor grupe Savencia. Generalni direktor kompanije Mlekoprodukt Andrej Beslać prethodno tog dana je imenovan.

Novoimenovani članovi imaće ulogu da nastave širenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalu i na taj način obezbe veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije.

“Kompanija Mlekoprodukt godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda, od čega značajan deo čine sirevi i taj broj stalno raste. Zbog toga je prisustvo ovog renomiranog Udruženja u Srbiji kroz članove sa ovih prostora veoma značajno”, rekao je Andrej Beslać, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt. On je takođe naglasio da je u planu i osnivanje zvaničnog ogranka Udruženja u Srbiji, kako bi se razvili svi potencijali sirarstva na ovim prostorima.

Međunarodno udruženja sirara postoji već pola veka, a njegova misija je da objedini celokupnu mlekarsku delatnost: od proizvodnje mleka, preko njegove prerade u sireve, do komercijalizacije gotovih proizvoda, kao i da promoviše plemenitu notu sireva.

“Sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljeni vrstom, teksturom, poreklom. Putujući svetom i otkrivajući različite sireve, shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora”, izjavio je Rolan Bartelemi.

Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.