LEPŠA I ČISTIJA ŠKOLSKA DVORIŠTA

25. IV 2019. | Povodom Dana planete Zemlje osnovci iz beogradskih osnovnih škola zajedno sa učiteljima zasadili su 20 sadnica Pančićeve omorike i na taj način generacijama koje dolaze ulepšali druženje u pauzama učenja.

Pančićeva omorika, autohtona zaštićena vrsta, izabrana je uz konsultacije sa stručnjacima Šumarskog fakulteta radi osvešćivanja šire društvene zajednice, a posebno mladih o očuvanju prirodnih vrednosti i biodiverziteta.

Kompanije Delhaize Srbija i Sekopak su organizovale da deca nakon sadnje odgledaju i edukativnu predstavu o značaju očuvanja životne sredine, a studentkinja Šumarskog fakulteta objasnila je mališanima sve o vrsti koju su zasadili.

Đaci osnovnih škola ‘Milan Đ. Milićević’, ‘Zmaj Jova Jovanović’, ‘Dragan Lukić’ i ‘Lazar Savatić’ su gledajući predstavu ‘Skupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu’ kroz igru učili zašto je važno razvrstavati otpad, ali i na koji način recikliranje omogućava lepšu i čistiju planetu. Na kraju druženja deca su dala ime svakom drvetu uz obećanje da će svoje Pančićeve omorike zalivati svakog dana, a priču zašto je ova biljka zaštićena vrsta Balkanskog poluostrva prepričati drugarima koji nisu mogli da dođu na druženje.