KOMPANIJA MARBO PRODUCT SE PRIDRUŽILA KAMPANJI ‘INSPIRING GIRLS’

27. XII 2019 | Učenice sedmog i osmog razreda Osnovne škole ‘Siniša Nikolajević’ na Vračaru 27. decembra su bile deo događaja ‘Devojčice imaju reč’ u okviru kampanje ‘Inspiring girls’. Kampanja ima za cilj da osnaži devojčice da slobodno i samouvereno biraju svoje buduće profesije kako ne bi podlegle stereotipima, već kako bi se vodile svojim ličnim interesovanjima i talentima.

Kroz razgovore sa volonterkama devojčice su mogle da saznaju više o mogućnostima za profesionalni razvoj svoje karijere. Učestvovalo je više od 50 devojčica, a razgovoru su se po prvi put pridružili predstavnici korporativnog sektora. O ženskom profesionalnom usavršavanju ispred kompanije Marbo Product govorile su Sonja Radak-Stanić koja se bavi razvojem prodaje i Ljiljana Radosavljević iz sektora korporativnih komunikacija. Kampanju ‘Inspiring girls’, po uzoru na istoimenu uspešnu kampanju iz Velike Britanije, u Srbiji sprovodi organizacija Crta.

Pored volonterki iz kompanije Marbo Product sa devojčicama su razgovarale i Maja Tatić, građevinski inženjer-projektant, Aleksandra Zantić, Speaker Scout and Event Support i Sanja Milosavljević, preduzetnica i osnivač sopstvenih proizvoda testenine ‘Moje gnezdo’ i profesor srpskog jezika i književnosti. Kroz razgovor sa volonterkama devojčice su imale priliku da saznaju kojim sve profesijama mogu da se bave, kako se biraju profesije, kako izgleda jedan radni dan svake od volonterki, šta je opis njihovog posla, sa kakvim izazovima se žene suočavaju u razvoju karijere, šta su bili najlepši trenuci u njihovim karijerama.

“U kompaniji Marbo Product rodna jednakost i zastupljenost je polazna osnova u poslovanju i građenju uspešnog tima. U našoj kompaniji čak 46% zaposlenih čine žene, dok menadžment kompanije čini više od 48% žena. Takva statistika je i odraz našeg uverenja da su ravnopravnost i inkluzivnost višestruko dobri, te je neophodno kreirati prilike za žene da se uključe u različite profesionalne uloge. Vrednost koju negujemo u kompaniji PepsiCo, bez obzira na kom tržištu poslujemo, želeli smo i da podelimo sa učenicama Osnovne škole ‘Siniša Nikolajević’, koje će možda već za nekoliko godina biti naše koleginice i saradnice”, istakla je Ljiljana Radosavljević, menadžer korporativnih komunikacija i javnih politika kompanije PepsiCo za tržišta zapadnog Balkana.

Od kada je kampanja ‘Inspiring girls’ stigla u Srbiju 2016.godine, okupila je više od 50 volonterki i uključila preko 400 devojčica i dečaka. U kampanju u Srbiji aktivno su uključeni i dečaci jer je važno da i oni budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame… kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva. U okviru ove kampanje, slični događaji su organizovani i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Kikindi.

Cilj kampanje ‘Inspiring Girls’ je osnaživanje devojčica na putu ka ostvarenju njihovih životnih izbora.

“Ovom inicijativom želimo da inspirišemo devojčice da ne odustaju od svojih snova, jer sve mogu ostvariti ako vredno rade, uče i ako su hrabre. Važno je da znaju da to što su devojčice nije prepreka nego podstrek i da je jedino njihov izbor važan. Mi u Crti verujemo da će svet koji će u većoj meri voditi žene biti bolji, a te žene, liderke budućnosti, vidimo u današnjim devojčicama”, izjavila je Milica Đerić, koordinator kampanje ‘Inspiring Girls’ u Srbiji.