KOMPANIJA EY ZVANIČNO JE DOSTIGLA UGLJENIČNU NEUTRALNOST NA GLOBALNOM NIVOU

211021-kEYCO2neutralnost

21. X 2021 | Kompanija EY dostigla ugljeničnu neutralnost značajnim smanjenjem emisije u skladu sa naučno zasnovanim ciljem, kompenzovanjem i uklanjanjem veće količine ugljenika od one koja se emituje.

“Ovo je važan trenutak za kompaniju EY i na njega svi možemo biti veoma ponosni. Naša ambicija odličan je primer kako kontinuirano stvaramo bolje poslovno okruženje, delujući u cilju zaštite i očuvanja naše planete. Naša kompanija jedna je od samo nekolicine drugih organizacija koje su se obavezale na ovaj cilj – a nadamo se da će nam se u budućnosti pridružiti još organizacija”, istakao je Carmine Di Sibio, generalni direktor kompanije EY na globalnom nivou.

Kao što se ističe u najnovijem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), globalno zagrevanje od 1,5 °C i 2 °C će biti premašeno tokom 21. veka, osim ukoliko ne dođe do znašajnog smanjenja ugljen-dioksida (CO2) i sličnih štetnih emisija u naredne dve decenije.

“Kako rizici koje predstavlja klimatska kriza postaju sve jasniji, poslovanje treba da se menja, i to brzo“, kazao je Carmine Di Sibio, i dodao: “Potrebne su hitne i kolektivne akcije kako bi se izbegli najgori uticaji klimatskih promena.”

Kompanija EY ostvarila je svoju ambiciju, postavljenu početkom ove godine, i nastavlja da aktivno smanjuje apsolutne emisije u skladu sa svojom inicijativom. Ovo će dovesti kompaniju EY do ambicioznijeg cilja – neto nulte emisije u 2025. godini.

U kompaniji EY verujemo da sveobuhvatna strategija dekarbonizacije mora uključivati brzo smanjenje organskih emisija i ulaganja u rešenja zasnovana na prirodi i inovativne tehnologije koje podržavaju uklanjanje ugljenika iz atmosfere. Pored gorenavedenih projekata kompenzacije, kompanija EY potpisala je Memorandum o razumevanju za buduće preuzimanje korišćenjem DAC metode (Direct air capture) iz pionirskog, novog projekta koji uvlači atmosferski vazduh, zatim, kroz seriju hemijskih reakcija ekstrahuje ugljen-dioksid. Iz ovoga stvara čist i komprimovan oblik ugljen-dioksida koji se trajno skladišti pod zemljom dok se ostatak čistog vazduha vraća u okolinu. Ovaj proces oponaša ono što drveće radi prirodno, brže i na manjem otisku koji je skalabilan.

Više o ovoj temi pogledajte na adresi: https://www.ey.com/en_gl/sustainability/carbon-negative-achievement