KEŠ-BEK PODSTICAJ ZA NOVI RAST ELEKTRONSKE TRGOVINE: Na 5.000 potrošenih dinara u Srbiji kupcu se vraća čak 980

14. V 2021 | Onlajn plaćanja i onlajn kupovina nesumnjivo postaju sastavni deo svakodnevnih aktivnosti sve većeg broja građana Srbije, a kompanija Mastercard, želeći da nagradi i podstakne korisnike da iskoriste prednosti koju ovaj način plaćanja donosi, pripremila je novu kampanju. Naime, svi korisnici Mastercard kartica, koje su izdale banke učesnice ovog programa, koji u periodu od 15. maja do 15. juna 2021. godine izvrše pet onlajn plaćanja ukupne zbirne vrednosti od najmanje 5.000 dinara, automatski dobijaju nazad 980 dinara na račun povezan sa svojom Mastercard karticom.

Povraćaj sredstava, odnosno keš-bek, ostvariće svi korisnici Mastercard kartica, bez obzira na to koja banka učesnica programa im je karticu izdala, koji obave najmanje pet onlajn kartičnih plaćanja sa bilo kog uređaja – računara, tableta ili telefona, ukupne zbirne vrednosti od najmanje 5.000 dinara, isključivo kod domaćih internet trgovaca, odnosno na domaćim platformama i aplikacijama. Važno je napomenuti da se računaju i plaćanja komunalnih računa obavljena onlajn na portalima ili u aplikacijama trgovaca koji tu opciju podržavaju, kao što su na primer eSanduče ili aplikacije telekom i kablovskih operatera, plaćanja poreza i taksi obavljenih putem portala eUprava, kao i onlajn plaćanja koja se obavljaju sačuvanom platnom karticom, odnosno kroz uslugu credentials-on-file.

„Procenjuje se da je pandemija dovela elektronsku trgovinu u Srbiji na nivo na kome bi organski bila tek za pet godina, i zato o rastu onlajn plaćanja govorimo kao o retko dobroj stvari za potrošače, trgovce i privredu uopšte koju nam je prethodna godina donela. Naše MasterIndex istraživanje pokazalo je da dve trećine srpskih onlajn kupaca kupuje isključivo na domaćem vebu što je sjajna motivacija za one trgovce koji to već nisu, da omoguće onlajn plaćanja i tako uvećaju svoje prihode jer mogu biti sigurni da je digitalna promena potrošačkih navika koju sada vidimo – trajna. Želela bih da pozovem korisnike Mastercard kartica da iskoriste ovu priliku da i neke svoje netradicionalne kupovine prenesu u onlajn okruženje i još jednom potvrde da uz kartično plaćanje, onlajn trgovina u samo jednom kliku postaje jednostavna i sigurna“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Povraćaj sredstva, odnosno keš-bek, biće obavljen najkasnije u roku od 30 dana od dana izvršenja poslednje, pete transakcije. Svaka Mastercard kartica ima mogućnost ostvarivanja jednog keš-beka tokom trajanja kampanje.

Bezbednost na prvom mestu

Sve onlajn transakcije izvršene Mastercard karticama su zaštićene istom Mastercard sigurnosnom tehnologijom kao i kartična plaćanja na fizičkom mestu prodaje. Kupci koji plaćaju onlajn Mastercard karticama mogu da koriste sva potrošačka prava jer ih elektronski trag o kupovini štiti ukoliko žele da ostvare zamenu, reklamaciju ili refundaciju sredstava i to su politike koje kompanija Mastercrad globalno primenjuje u svom poslovanju, navode iz kompanije.

Ono što iz Mastercarda kupcima savetuju prilikom onlajn plaćanja je da primene neke racionalne mere predostrožnosti kao što su:

  • kupovina kod pouzdanih trgovaca koje ćete prepoznati po tome što na veb sajtu imaju jasno istakute Mastercard® SecureCode™ i Mastercard® Identity Check™ simbole;
  • potvrda da se u adresnom baru nalaze oznake https i katanac, kao potvrde sigurne enkripcije podataka;
  • nedeljenje svojih CVC2 i PIN kodova, kao ni podataka sa platne kartice, sa drugima bilo u fizičkom ili onlajn okruženju;
  • ukoliko njihova banka nudi tu opciju, prijavljivanje za dvofaktorsku autentifikaciju, kao još jedan korak u potvrdi identiteta pravog korisnika kartice i dodatnu bezbednosnu meru.