KAFA JE SAMO KAFA: Preostalo je još nekoliko dana do primene novog pravilnika


23. V 2022 | Pod imenom „kafa“ od 31. maja u Srbiji će moći da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe, predviđeno je pravilnikom koji je usvojen pre više od godinu dana, a koji sada stupa na snagu. Ako se kafa meša sa drugim sastojcima poput žitarica ili mahunarki to mora da bude jasno istaknuto na ambalaži.

Mnogi vole da dan počnu uz šoljicu dobre kafe. Ali, to nije uvek lako, budući da se na tržištu pod nazivom ‘kafa’ nude proizvodi različitog sastava i kvaliteta.

Od 31. maja oznaku ‘kafa’ moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, leblebije, graška, soje, žira, cikorije…

“Kafa ne sme da sadrži skrob u sebi iz prostog razloga što kafa nema prirodan sastojak skroba u sebi, obično taj skrob je dolazio iz žitarica koje su bogate skrobom”, objašnjava šef odseka za deklarisanje, kvalitet i organsku proizvodnju Branislav Raketić.

Mešavine moraju da se označe kao ‘proizvod na bazi kafe’, a ukoliko je u mešavini manje od 50% kafe, onda je to na primer ‘proizvod na bazi ječma, sa dodatkom kafe’.

“Sve što je ranije bilo dozvoljeno i sada se može raditi, samo što se to mora jasno naznačiti da i potrošači vrlo jasno vide šta su surogati i koliko ih ima. Kada imate prženu mlevenu kafu sa ječmom, da znate da je to ječam. Ta informacija se mora nalaziti na prednjoj strani. U spisku sastojaka mora se naznačiti procentualno učešće tog ječma”, kaže Raketić.

U Srbiji postoji 460 proizvođača kafe. Među njima su i velike kompanije, ali i male lokalne pržionice. Svi su imali 18 meseci da poslovanje prilagode novim pravilima.

Pravilnik je delimično usklađen sa evropskim propisima, ali je pre svega u interesu potrošača i nekih proizvođača.

“Sa ovim načinom deklarisanja svi proizvođači koji proizvode kafu na pravi način, koji imaju u svom portfoliju viši kvalitet mogu da opravdaju to i cenovno na tržištu. Može da se napravi razlika između proizvoda od čiste kafe i drugih proizvoda kafe”, kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

“Na nivou EU imamo uredbu koja reguliše ekstrakte kafe i ekstrakte cikorije i taj deo jeste usklađen. Mi imamo i proširene odredbe koje se tiču sirove kafe, srodnih proizvoda. To je nacionalni propis, nije na nivou EU, već pojedine članice EU imaju te propise”, objašnjava Raketić.

Pravilnik stupa na snagu poslednjeg majskog dana, ali to ne znači da u trgovinama od tada više neće biti mešavine mlevene kafe pod nazivom ‘kafa’, jer je predviđeno da sve što se zatekne u prometu do tog dana može da se prodaje do isteka roka trajanja.

Izvor: RTS