Insekticidi i repelenti

jul2019-fokusInsekticidi

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 170, jul/avgust 2019)

 

NAJVIŠE SE KUPUJU U DROGERIJAMA

Prodaja insekticida i repelenata u Srbiji tokom posmatranog perioda bila je u porastu, pa je tako vrednosna prodaja ovih proizvoda zabeležila rast od 11,2% u odnosu na isti period godinu dana pre toga. Količinska prodaja veća je za 9,9%, a komadna za 8,3%.

 

Nielsen analiza tržišta

Jelena Despotović, Retail Services Executive:
Sa dolaskom sunca i lepog vremena, ono što ume da pokvari boravak napolju ili popodnevnu dremku u hladu su svakako razni insekti, bubice, komarci. Jedno od najstarijih sredstava koje je korišćeno za rasterivanje insekata bila je vatra koja u toku gorenja oslobađa dim u kome se nalazi mala količina sumpora i drugih gasova koji deluju repelentno na određene insekte. Tako su, recimo, Rimljani koristili konoplju i koru nara za rasterivanje komaraca. Danas, na tržistu Srbije sve više se poklanja pažnja zaštiti od istih. Koje proizvode najviše koristimo, gde ih najviše kupujemo i koja pakovanja su nam najprivlačnija pokazuju podaci iz Nielsen RMS panela prodaje za period od maja 2018. do aprila 2019. godine.

Prodaja insekticida i repelenata u Srbiji tokom posmatranog perioda bila je u porastu, pa je tako vrednosna prodaja ovih proizvoda zabeležila rast od 11,2% u odnosu na isti period godinu dana pre toga. Količinska prodaja veća je za 9,9%, a komadna za 8,3%. Naravno, bitno je napomenuti da je ovo izuzetno sezonalna kategorija koja u letnjim mesecima ostvari najveći deo ukupne godišnje prodaje. Jul i avgust iz godine u godinu su meseci koji generišu najveći deo kategorije, dok naravno januar i februar najmanje doprinose.

Po kanalima prodaje

Nielsen panel posmatra prodaju u više različitih kanala prodaje – hiper/supermarketi, velike prodavnice, srednje i male prodavnice, kiosci i paviljoni, kao i drogerije. Prodaja ovih proizvoda u super/hipermarketima beleži rast u sva tri tipa prodaje – količinski (15,2%), vrednosno (15,6%) i komadno (7,3%). Velike i srednje prodavnice imale su jos veći rast vrednosne (23,9%), količinske (26,2%) i komadne prodaje (17,4%) u odnosu na isti period godinu dana ranije. Male prodavnice beleže rast vrednosne prodaje od 16,5%, količinske od 9,6%, i komadne od 8,4%. Iako je vrednosno najviše ovih proizvoda prodato u drogerijama, one ipak imaju najmanji rast vrednosne prodaje (2,4%) u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

Insekticidi i repelenti imaju najveći udeo u vrednosnoj prodaji u drogerijama (41%), dok volumenski najveći udeo imaju hiper/supermarketi 39,4% (drogerije imaju 32,6%). Na drugom mestu vrednosno su hiper/supermarketi sa 28,5% prodaje, dok najmanje vrednosno učešće imaju kiosci.

Po regionima

U svim regionima zabeležen je rast prodaje insekticida i repelenata u odnosu na isti period godinu dana ranije. Beograd je ostvario rast vrednosne prodaje od 13,4%, Vojvodina od 4,8%, centralno-zapadna Srbija od 10,5%, a jugoistočna Srbija od 20,4%.

Posmatrano po udelu insekticida i repelenata po regionima, najveća količina prodata je u Beogradu (36%), dok je u Vojvodini taj procenat manji (29,5%). U jugoistočnoj i centralno-zapadnoj Srbiji je prodata znatno manja količina insekticida i repelenata. Količinska prodaja u jugoistočnoj Srbiji je 15,2%, a u centralno-zapadnoj 19,3%.

Po nameni i veličini proizvoda

Najprodavaniji insekticidi i repelenti su svakako oni za komarce sa 37,4% vrednosnog učešća, potom za muve i komarce (12,9%), kao i višenamenski za insekte koji lete (8,3%).

Ako posmatramo veličinu proizvoda, najviše se prodaju pakovanja od 400ml sa 13,7% vrednosnog učešća, potom sledi pakovanje od 100ml (12,3%) i 500ml (11,3%). Ostala pakovanja nešto manje doprinose kategoriji insekticida i repelenata.

Vodeći igrači

Top pet proizvođača insekticida i repelenata ‘zauzima’ 92,9% vrednosne prodaje i 93,7% količinske prodaje. Top pet proizvođača (po abecednom redu) su: Artsana, Bros SP.J.Poland, KT Cosmetics, Lomax Company i SC Johnson.

 

CHICCO ZANZA – KOMARCI STOP!

 

Chicco linija za zaštitu od komaraca, Zanza, napravljena je isključivo od prirodnih sastojaka, namenjena je celoj porodici i sadrži niz proizvoda za prevenciju ali i ublažavanje posledica uboda komarca. Ono što je čini posebnom je to da je mogu koristiti i bebe od prvog dana.

 

Chicco je jedini brend u svetu koji u ponudi ima proizvode koji obuhvataju sve faze ranog dečjeg razvoja, od trudnoće pa sve dok dete ne napuni tri godine. U asortimanu brenda, u kategoriji kozmetički proizvodi, nalaze se proizvodi koji zadovoljavaju kompletno održavanje higijene bebe na jednostavan, čist i siguran način. Pored njih, ova kategorija uključuje i linije za posebnu namenu, kao što su Sun, za zaštitu kože od sunca i Zanza, za zaštitu od komaraca.

Proizvodi iz kolekcije Chicco Zanza prirodno i nežno štite mališane, bez upotrebe agresivnih hemijskih sredstava. Sadrže ulje melise i krabinog drveta, poznatih po tome da njihovi mirisi odbijaju komarce i tako štite najmlađe tokom celog dana i noći.

Chicco Zanza proizvodi dostupni su u obliku spreja, roll-ona i maramica. Mališane možete zaštititi i pomoću uređaja koji rade na principu ultrazvučnih talasa. Postoje dva modela: prenosivi i onaj koji se uključuje u struju, a obezbeđuju zaštitu mališana i u prirodi, i u domu. Ako do ujeda ipak dođe, crvenilo, svrab i iritaciju ublažiće olovka koja se koristi i kod ujeda pčela i meduza. Pored ovih, u planu je lansiranje i novih inovativnih proizvoda iz ove kolekcije.

Svi proizvodi iz linije Chicco Zanza su dermatološki testirani na osetljivoj koži, ne sadrže sintetičke parfeme, alkohol, boje, parabene, fenoxyetanol, naftne derivate, silikone i mineralna ulja.

Proizvodi iz linije Chicco Zanza dostupni su potrošačima u apotekama, bebi radnjama, drogerijama, hiper i super marketima.

 

 

BROS: REPELENTNI PROIZVODI U SPREJU I LOSIONU

 

Kompanija Bros već niz godina veoma uspešno i inovativno plasira na tržište insekticide, repelente i druge proizvode koji su namenjeni zaštiti ljudi od insekata, kako u prirodi tako i u kućnim uslovima. Svaki od njih je dizajniran i stvoren tako da svojim korisnicima osigura ugodan, siguran i ne-stresan boravak u prirodi, gde je prisustvo tih malih uljeza – insekata, često veoma dosadno, a poslednjih godina čak i opasno.

Najveći značaj dat je sastavu svakog proizvoda, koji su i pored sadržaja hemijskih agenasa ne samo efikasani, već i bezbedni za korišćenje za celu porodicu.

I ove sezone nudimo vam proizvode, čiji sastav, oblik i pakovanje omogućavaju sigurnu i laku upotrebu.

 

Losion protiv komaraca i krpelja 50ml
Preparat u obliku rastvora namenjen za nanošenje na kožu u svrhu odbijanja i zaštite od komaraca i krpelja tokom 6 sati. Naneti na površinu odeće i kože koja je izložena ujedima. Proizvod nanesite na ruke, a zatim namažite lice i vrat. Proceduru ponoviti samo još jednom, ukoliko je potrebno. Ne koristiti kod dece mlađe od 2 godine, ni više od dva puta dnevno, niti na oštećenoj ili iritiranoj koži. Izbegavati dodir sa sluzokožom i očima. Po povratku iz boravka u prirodi, isprati proizvod vodom i sapunom i oprati odeću. Ne udisati isparenja ovog proizvoda. Koristiti samo u dobro provetrenim prostorijama.

 

Losion protiv komaraca za decu 50ml
A imamo nešto i za naše najmlađe jer je i njima prekopotrebna zaštita. Tečnost prijatnog mirisa za ljude, a neprijatnog za insekte. Nanesen na kožu formira barijeru koja odbija komarce. Losion sa ugodnim mirisom pruža efikasnu zaštitu od komaraca tokom 6 sati. Može se koristiti za decu stariju od jedne godine. Pre upotrebe protresite proizvod, pumpica vam omogućava lakše nanošenje. Držati 15cm od površine po kojoj se prska. Naneti na površinu odeće i kože koja je izložena ujedima. Proizvod nanesite na ruke, a zatim namažite lice i vrat. Proceduru ponoviti samo još jednom, ukoliko je potrebno.

 

Sprej protiv komaraca i krpelja 90ml
Sprej pruža sigurnu i pouzdanu zaštitu, ne masti kožu i stvara barijeru koja efikasno odbija različite vrste insekata. Sprej delotvorno odbija komarce i krpelje. Prilikom upotrebe poprskati odeću i kožu na mestima izloženim ujedima. Proizvod nanesite na ruke, a zatim namažite lice i vrat. Ne nanositi na dlanove dece. Ne koristiti kod dece mlađe od 2 godine, ni više od dva puta dnevno, niti na oštećenoj ili iritiranoj koži. Izbegavati dodir sa sluzokožom i očima. Po povratku iz boravka u prirodi, isprati proizvod vodom i sapunom i oprati odeću. Ne udisati isparenja ovog proizvoda. Koristiti samo u dobro provetrenim prostorijama.

 

 

LM TOX INSEKTICIDI I QUIT REPELENTI

 

Mnogo je razloga zbog kojih se radujemo letu. Insekti svakako nisu jedan od njih. Ovog leta smo izloženi visokim temperaturama, koje su uz neuobičajeno obilne padavine, napravile plodno tlo za najezdu brojnih letećih i gmižućih napasti.
Postavlja se pitanje: Kako ih se rešiti? To je prosto nemoguće, ali je zato moguće odbraniti se od njih uz pomoć naših LM TOX insekticida i Quit repelenata koji više nego uspešno odbijaju i uništavaju napasti.
LM TOX sredstva protiv insekata su u zavisnosti od namene podeljena na dve grupe proizvoda: protiv letećih insekata i protiv gmižućih insekata.
Sredstva protiv letećih insekata su: sredstva u obliku spreja protiv muva i komaraca, aparati sa tabletama i aparati sa tečnošću, kao i dopune za oba, zatim spirale protiv komaraca i lepljive trake za muve.
Sredstva protiv moljaca: sredstvo u gelu protiv moljaca sa mirisom lavande i kedra, lepljiva traka za hvatanje kuhinjskih moljaca i mirisni disk za odbijanje moljaca.
Protiv gmižućih insekata u ponudi imamo sredstvo u obliku spreja (protiv mrava i buba švaba) i sredstvo u obliku krede protiv mrava.
Za zaštitu od uboda u ponudi imamo paletu Quit repelenata.
Quit repelenti štite od komaraca, krpelja, buva, muva i drugih insekata prilikom boravka na otvorenom. Pogodni su za upotrebu kako za odrasle tako i za decu, u obliku spreja i u formi narukvice, samolepljivih stikera i privezaka. Stikeri su repelenti koji u potpunosti imaju prirodan, ekološki sastav, ne sadrže DEET. Quit stikeri pružaju odličnu zaštitu i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, bezbedni su za celu porodicu i izuzetno jednostavni za upotrebu.