Higijenski ulošci

ZA ONE DANE…

Među najprodavanijim ulošcima Always, Boni i Libresse. Top pet proizvođača P&G, Drenik, S.C.A. Hygiene Prod., Niva i Johnson&Johnson.

Da bi neko primetio da su hgijenski ulošci jedan od najčešće reklamiranih artikala na televiziji (pored deterdženata za pranje veša i sudova i, recimo, kafe), nisu potrebni rezultati istraživanja, a ni stručne analize tržišta. Dovoljno je da bar pola sata dnevno pogleda televizijski program i to bilo koji kanal. Teško je i setiti se da je samo pre nekoliko godina to bio proizvod o kome se nije toliko pričalo, niti u čiju se proizvodnju i marketing toliko ulagalo. Bar ne na našem tržištu. Sada su i tržište i televizija, može se slobodno reći, prezasićeni ulošcima, različitih domaćih i svetskih proizvođača, svojstava, sastava, kao i ‘tehničkih mogućnosti’. Sa krilcima, neosetni, koji se pomeraju u skladu sa pokretima ženskog tela, higijenski, potpuno ispravni… Tehnologija izrade toliko je napredovala da se tokom ‘onih dana’ žena oseća i funkcioniše ‘potpuno normalno’. Bilo kako bilo, činjenica je da je pojava uložaka , naročito ultra tankih, tanga, superupijajućih i sl. u mnogo čemu olakšala ženskoj populaciji da, što je moguće lakše i ugodnije, a pre svega sigurnije, prebrode mesečni ciklus. Tako ulošci dobijaju nezamenljivo mesto u životu verovatno svake devojke i žene. Samo je pitanje afiniteta, navike, možda i dobre propagande za koju će se vrstu odlučiti.

P&G
Aleksandra Vukmanović iz kompanije P&G kaže da njihovi istraživači smatraju da žene imaju različite potrebe i da iz tih razloga postoje ulošci različitih veličina, površinskih slojeva i upijajuće moći. Kako bi se zadovoljile sve potrebe žena, Always ulošci su dostupni u šest različitih varijanti: Always Ultra Light za poslednje dane menstruacije sa slabim odlivom, Always Ultra Normal za dane sa normalnim odlivom, Always Ultra Super za prve dane menstruacije sa jakim odlivom, Always Ultra Night za zaštitu tokom noći, Always Ultra Sensitive Normal i Always Ultra Sensitive Super. Na ovaj način, kako ističe Aleksandra Vukmanović, žena dobija svu potrebnu zaštitu tokom menstruacije.
Kompanija P&G, prema njenim rečima, stvara i neprestano razvija čitavu lepezu proizvoda za žensku higijenu uz primenu najsavremenije tehnologije i sa dubokim razumevanjem ženskih potreba. Always ulošci su, kako kaže, anatomski oblikovani, sa jedinstvenim fleksibilnim krilcima i specijalnim lepljivim delom, što im omogućava da se ne pomeraju i ne propuštaju tečnost. Poslednje vesti od Always Ultra su novi Sensitive ulošci sa površinskim slojem napravljenim od vlakana sličnih pamučnim i novi Duo Action sistem koji ima veću upijajuću moć u sredini uloška, te stoga zadržava tečnost dalje od ivica. Tako žene mogu da nastave svoj uobičajeni život, bez brige o zaštiti tokom menstruacije. Always Ultra su veoma tanki ulošci, ali zahvaljujući specijalnom jezgru mogu da upiju i do četiri puta više tečnosti nego drugi ulošci.

Drenik
Na listi pet najprodavanijih higijenskih uložaka, tri su proizvoda domaće kompanije Drenik – Bony, Yup i Feel Fine. Prema rečima Marije Čvorović, ovi podaci, uz činjenicu da je i prodaja u stalnom rastu, pokazuju da sve više žena stiče poverenje u te uloške. Ona ističe da su ranije najprodavaniji bili Boni regular ulošci, dok se u poslednje vreme žene sve više opredeljuju za ultra tanke. Kompanija Drenik se stalno trudi da tehnički unapredi svoje proizvode, prateći svetske trendove u oblasti proizvodnje kao i zahteve potrošača. Čvorović najavljuje da će u tom cilju do kraja godine u prodaji biti novi uložak sa potpuno pamučnim površinskim slojem Feel Fine Pure Cotton. Ona dodaje da će Drenik uskoro na tržište izbaciti novu, moderniju, redizajniranu ambalažu svojih proizvoda, ali da će ostati njihov prepoznatljiv izgled. Najprodavaniji su ulošci iz kategorije normal i to Yup i Feel Fine, a za njima su odmah i noćni. Sve popularnija su duo pakovanja, gde se određeni broj uložaka praktično dobija na poklon, jer se veće pakovanje prodaje po nižoj ceni. Prodaja ovih ekonomičnih pakovanja je, prema njenim rečima, u stalnom porastu, ističući da to pokazuje da su među ženama stekli verne potrošače koji imaju nameru da nastave da koriste upravo te proizvode za koje su se jednom opredelile. Ulošci Bony, Yup i Feel Fine za sada se mogu kupiti na tržištima Srbije i Crne Gore, Makedonije, i BiH, ali u kompaniji najavljuju da će uskoro najverovatnije proširiti izvoz.

ITM/Libresse
Libresse ulošci učestvuju sa šest odsto na tržištu higijenskih uložaka u Srbiji i Crnoj Gori, a procenjuje se da dnevni ulošci čine oko 10%. Prema rečima Jelene Popović, brend menadžera ITM-a, najpoznatiji brendovi u kategoriji higijenskih uložaka su Libresse Invisible i Libresse Classic. Kako je dodala, Libresse Classic ulošci su kvalitetan proizvod prilagođen ženskoj populaciji sa tanjim džepom. Najpopularnija pakovanja su prepoznatljiv roze Libresse Invisible Normal, kao i najmanji dnevni uložak – Libresse Micro. Kako ističu iz ITM-a, ove godine prometi su se znatno povećali, a takvu tendenciju nameravaju da održe i u narednim godinama. Njihov glavni konkurent na tržištu je brend Always.

Niva
Niva po istraživanju GfK spada u grupu pet vodećih proizvođača, iako ni jedan njen proizvod nije u pet najprodavanijih. Niva higijenskim ulošcima pokriva gotovo celokupnu teritoriju, 96 odsto, Srbije i Crne Gore, a kako ističe Zorica Batinica, komercijalni direktor Nive, plasman proizvoda je pre svega u komunikaciji sa veleprodajama i veledrogerijama. Ona dodaje da pregled podataka za 2003. i 2004. godinu pokazuje da Niva nema većih oscilacija u poslovanju i da se njihov udeo u fizičkom i finansijskom delu na tržištu bitnije ne menja. U kompaniji naročito ističu mrežasti uložak Niva extra, koji je lider u grupi Nivinih proizvoda. Batinica ističe da su u kompaniji ponosni na činjenicu da lekari akušeri u postporođajnom oporavku žene preporučuju Niva extra uložak, izrađen od potpuno prirodnih materjala (100% pamuk), higijenski ispravan i kontrolisanog kvaliteta. Ona dodaje da konkurenciju smatraju dobrim izazovom i podsticajem, ako su uslovi za trku ravnopravni. Prema njenim rečima, Niva deli teškoće tekstilne grane u tehnološkom zaostajanju. Kako naglašava Batinica, svetski trendovi u dizajnu higijenskih uložaka menjaju se gotovo iz dana u dan, ali i dodaje da oni, poslednjih petnaestak godina nisu deo tog sveta iz finansijkskih razloga. Gledano prema starosnoj strukturi, kupci Nivinih uložaka su žene koje obraćaju pažnju na sastav uloška, prirodni materijal (pamuk) i neškodljivost po zdravlje. Izvoz u ukupnom prihodu učestvuje sa 14,4% i odnosi se na poslovanje sa bivšim jugoslovenskim republikama.

Johnson&Johnson
Na petom mestu među proizvođačima u ovoj kategoriji je Johnson&Johnson. Najpoznatiji brendovi higijenskih uložaka ove kompanije na srpsko-crnogorskom tržištu su Carefree i Carefree Ultra. Kako ističe Želimir Jurčić, direktor razvoja te kompanije za SCG i Makedoniju, Carefree dnevni ulošci beleže rast prodaje od 30% u prva tri kvartala 2004. godine u poređenju sa istim periodom 2003. Prema njegovim rečima, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da kategorija dnevnih uložaka beleži manji pad, odnosno stagnaciju, to znači da CF dnevni ulošci beleže značajan porast udela u ovoj kategoriji. Jurčić ističe da je taj udeo na nivou Srbije, minimalno 30%, ali i dodaje da se u većim maloprodajnim formatima ovaj udeo penje i na 50% ukupne prodaje dnevnih uložaka.
Sva pakovanja uložaka su sa 18 do 20 komada, a kako ističe Jurčić, postoji nekoliko artikala koji zbog svojih jedinstvenih karakteristika nailaze na posebno dobar prijem kod potrošača. To su dnevni ulošci sa mirisnom notom (Fresh i Airflow Fresh), posebno tanki i fleksibilni dnevni ulošci (Perfect Fit i Perfect Fit Fresh), kao i dnevni ulošci koji su prilagodljivi različitom tipu i boji donjeg veša (Flexi White, Flexi White Fresh i Flexi Black). Iz kompanije su za sledeću godinu najavili značajne promene u kategoriji tampona kao i nove, inovativne proizvode u domenu dnevnih uložaka o kojima će svi učesnici na tržištu biti blagovremeno obavešteni. Jurčić ističe da su im u kategoriji dnevnih uložaka konkurenti Always i u manjoj meri Libresse.

Pripremila: Ana Filipović