GLOVO: DAN ŽENA

6. III 2024 | Znamo da se 8. mart ne može zamisliti bez cveća, tog čuvenog tokena pažnje. A da li ste znali da je, prema Glovo podacima, u prethodnoj godini baš na ovaj datum zabeležen rekordni broj cvetnih porudžbina kod nas? Čak 15% godišnje kupovine cveća ostvareno je na Dan žena. A da su i inače naši sugrađani pažljivi, govori činjenica da je naša zemlja tokom čitave godine na devetom mestu po pitanju naručivanja cveća za dame! Ipak, 8. mart nas je podigao za nekoliko mesta, te je Beograd tog dana u 2023. godini bio treći grad globalno od svih gradova gde Glovo posluje, čak ispred grada ljubavi Rima, Barselone i Madrida. Tako dobar rezultat tokom cele godine najviše dugujemo ružama koje su na ubedljivom prvom mestu kao izbor domaćih kavaljera, a odmah zatim i lalama, kao i margaritama. Doduše, 8. marta su pored ruža bile najzastupljenije orhideje i ljiljani, i to odmah ujutro, između 9 i 11 časova, kao i za vreme pauze za ručak u 14h, kada je broj porudžbina naglo porastao za 10%.

Što se tiče gradova u kojima su naši muškarci najpažljiviji, na prvom mestu je Beograd, zatim Niš i Novi Sad. Jedan Glovo korisnik se ipak izdvaja sa svojih šest porudžbina cveća od kojih je svaka sadržala čak dva buketa. Još jedan korisnik iz Beograda istakao se među ostalima, potrošivši na cveće ukupno 24.000 dinara za ovaj specijalan dan.

A da se naše dame obraduju i večeri, govori podatak da je baš na 8. mart 2023. godine, porudžbina japanske kuhinje duplo skočila, i to najviše u kategoriji sušija – posebno Nigiri lososa, Filadelfija rola, i Nigiri tune. Ipak, ni burgeri i krofne ne beleže ništa manji rast tog dana. Naime, samo kategorija krofni je duplo porasla te srede kada se obeležavao Dan žena.

Baš zato što se u Srbiji Dan žena obavezno i svečano obeležava, Glovo se i ove godine udružio sa svojim partnerima kako bi korisnicima ponudili sjajan izbor za osmeh na licu omiljenih dana. Sve do 8. marta, svi korisnici Glovo aplikacije moći će da uživaju u raznim pogodnostima koje donose cvećare kao što su Provansa Dekor, Mare, Simplicity, Online cvećara Beograd, Peca, Kapuleti, Imela, Pepeljugin vrt, Fiori, Cvećara Kazablanka, Nišlijka, Cvet Express, Poklondžija i Floreta. Od ostalih kategorija u kojima će naši muškarci pronaći idealan poklon za sve dame u svom okruženju, u ovu akciju su se uključili i Laguna knjižara, Lush, Gigatron, BENU, apoteka Ivančić i sin, Ballonessa, Cveće Vino Čokolada, kao i slatki Štark shop. Ne sumnjamo da će se i ovog Dana žena mnoga lica razvući u osmeh, a za to se pobrinuo Glovo sa svojim osmomartovnskim akcijama i brzom isporukom poklona dragim damama.

Dan žena je internacionalni praznik koji se obeležava svakog 8. marta širom planete. U pitanju je važan datum koji bi trebalo da nam posluži da se svi podsetimo kako je ovaj praznik nastao. Iako se danas smatra skoro pa romantičnim danom, u kojem žene na poklon i kao znak pažnje dobijaju cvet, parfem ili večeru, Međunarodni dan žena nastao je iz radničkog pokreta. Početak se vezuje za 1908. godinu, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, bolju platu i pravo glasa. Prvi Dan žena slavio se 28. 2. 1909. u Americi, a 1910. godine, na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na predlog slavne Klare Cetkin – utvrđeno je da baš 8. mart postane dan u kom se obeležava hrabrost i požrtvovanost takozvanog slabijeg pola.