‘GALIVERSE’ – INOVATIVNA APLIKACIJA ZA APOTEKARE

Autor teksta: Nenad Mirković, direktor komercijalnog sektora, Galenika

Digitalno poslovanje zauzima sve značajnije mesto u farmaceutskoj industriji. Na putu da postane ‘inteligentna kompanija’, farmaceutska kompanija Galenika je uložila značajnu energiju i sredstva u razvoj mobilnih aplikacija koje donose dobrobiti kako poslovnim partnerima, tako i krajnjim korisnicima Galenikinih proizvoda. Aplikacija ‘Galiverse’ koja je namenjena apotekarima – je jedna od njih.

‘Galiverse’: Edukativno-informativna platforma za farmaceute

Praksa u farmaceutskoj industriji je da se informacije o novinama vezanim za proizvode u najvećoj meri prenose direktnim posetama i komunikacijom stručnih saradnika sa apotekarima. U Srbiji postoji oko 4.200 apoteka sa preko 10.000 farmaceuta i farmaceutskih tehničara. Kako bi saradnici posetili sve apoteke, potrebno je značajno vreme. Prirodno se ukazala potreba za bržom razmenom informacija, posebno sa pojavom pandemije. Imajući to u vidu, Galenika je razvila mobilnu aplikaciju ‘Galiverse’.

‘Galiverse’ predstavlja edukativno-informativnu platformu za zdravstvene radnike – farmaceute i farmaceutske tehničare sa stručnom licencom iz privatnih, državnih i bolničkih apoteka u Srbiji. Putem aplikacije, korisnici mogu na najbrži način da dobiju najnovije informacije o Galenikinim proizvodima, kao i da prate edukativne sadržaje iz raznih oblasti vezanih za farmaciju i razvoj poslovnih veština. Programi edukacije su akreditovani od strane Zdravstvenog saveta Srbije i pohađanjem istih farmaceuti dobijaju bodove neophodne za obnavljanje stručne licence.

Prva aplikacija za besplatnu edukaciju na farmaceutskom tržištu Srbije

Na tržištu Srbije ima nekoliko aplikacija koje su namenjene apotekarima, a ‘Galiverse’ je prva aplikacija gde farmaceuti i farmaceutski tehničari potpuno besplatno mogu da prate najnovije edukativne sadržaje i za to dobiju bodove za obnavljanje stručne licence. Značajno je napomenuti da aplikacija nije umanjila poslovnu ulogu Galenikinih stručnih saradnika. Naprotiv, apotekari kroz korišćenje aplikacije mogu da vide ko je stručni saradnik iz naše kompanije zadužen za saradnju sa njima, da ga jednim klikom kontaktiraju i da u najkraćem roku dobiju potrebnu informaciju.

To i jeste ključni cilj ‘Galiverse’ aplikacije – da informacija što brže dođe do krajnjih korisnika. Ključni partneri u tome jesu apotekari koji su na prvoj liniji u zdravstvenom sistemu i kojima se obraća veliki broj korisnika Galenikinih proizvoda. Zato nam je bitno da informacije o novim proizvodima, novosti o starijim proizvodima i uopšte novosti iz farmaceutske struke što pre dođu do naših partnera iz apoteka koji te informacije dalje prenose krajnjim korisnicima.

Dostupnost ‘Galiverse’ aplikacije u Srbiji i planovi za proširenje na region

Zbog zakonskih normi i stručnog sadržaja koji pruža, pristup aplikaciji je omogućen samo zdravstvenim radnicima sa stručnom licencom iz apoteka u Srbiji. Za registraciju na aplikaciju je potrebno uneti broj licence i nakon verifikacije od strane Galenikinog tima moguć je pristup i korišćenje sadržaja. U planu je i proširenje sadržaja aplikacije i za druge zdravstvene radnike – lekare, stomatologe, medicinske tehničare. Takođe, fokusirani smo i na prilagođavanje sadržaja, kao i akreditovanje predavanja za potrebe drugih zemalja u regionu kako bismo proširili upotrebu aplikacije i na tim tržištima.

Umesto zaključka – pogled u budućnost

Kao jedan od stubova zdravstvene zaštite pacijenata, farmaceutska industrija može odigrati centralnu ulogu u digitalnoj revoluciji u zdravstvu. Tehnologija i farmacija moraju da rade zajedno kako bi postigli optimalne rezultate za dobrobit krajnjih korisnika proizvoda. Galenika je to prepoznala i aplikacija ‘Galiverse’ je samo jedna u nizu koje donose benefite svima koji ih koriste. Ponosni smo na ove prekretnice i ceo tim Galenike, gde smo jasno pokazali odlučnost kompanije da jača brend Galenike koji već 78 godina znači poverenje, kvalitet i inovativnost.