DELTA AGRAR: REKORDNI PRINOSI PINK LADY JABUKE

Foto: Freepic

17. XI 2023. | Jabuka je omiljeno voće u većini naših domova. Ipak, ni sve jabuke nisu iste – neke od njih daju potrošačima dodatnu vrednost, svojim ukusom, kvalitetom, načinom gajenja.

U to su se uverili predstavnici menadžmenta kompanije Delhaize, najveće maloprodajne mreže u Srbiji, tokom obilaska zasada Delta Agrara u okolini Zaječara.

“Delta Agrar, kao vodeći proizvođač jabuka u jugoistočnoj Evropi, upravlja voćnjacima na ukupnoj površini od 600 hektara, u Čelarevu i okolini Zaječara. Delta Agrar postiže izuzetne rezultate zahvaljujući primeni najsavremenijih sistema za navodnjavanje i zaštite od nepovoljnih klimatskih uslova. Gajimo čak 9 sorti klupskih, ekskluzivnih, jabuka koje mogu da proizvode samo voćari koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate i privrženost bezbednosti i kvalitetu proizvoda. Trenutno je na 268 hektara u Zaječaru u toku berba jedne od njih, čuvene Pink Lady, koja se ističe visokim standardima kvaliteta, ukusa i boje. Ponosni smo da upravo sa ovom sortom ove godine imamo rekordne prinose“, izjavio je Luka Popović, CEO Delta Agrara.

Ključ uspeha u proizvodnji jabuke leži u kombinaciji inovativnih tehnika i održavanju visokih standarda kvaliteta sadnog materijala i prihrane. Voćnjaci Delta Agrara opremljeni su senzorima za vlagu i drugim pokazateljima zemljišta, povezani su sistemom za navodnjavanje i meteorološkom stanicom putem GPRS-a.

Uz voćnjak je instalirana i najsavremenija Ultra Low Oxygen (ULO) hladnjača, koja omogućava bezbedno skladištenje voća do 300 dana bez hemijskog tretiranja (snižavanjem nivoa kiseonika). U hladnjači u Zaječaru, implementirana je i napredna linija za kalibraciju i pakovanje. Automatizovani sistem koristi robotske ruke za preuzimanje paleta jabuka, a zatim ih vodenim tokom transportuje do uređaja za kalibraciju. Tokom ovog procesa, svaka jabuka se snima HD kamerama čak 40 puta iz različitih uglova, kako bi se osiguralo da se u pakovanje uključuju isključivo jabuke ujednačenog, visokog kvaliteta.

Delta Agrar se, sem po proizvodnji, ističe kao promoter modernog modela agregatora, sarađujući s manjim proizvođačima čime omogućava lokalnim voćarima efikasniji plasman na tržištu, pridržavajući se visokih standarda kvaliteta.

“Osnovu našeg dobrog poslovanja upravo čine strateška partnerstva, a jedan od partnera sa kojim dugi niz godina uspešno sarađujemo je i Delta Agrar. Duže od decenije zajedno činimo napore da do kupaca svakodnevno stiže najkvalitetnije i najukusnije voće i povrće, a u današnjoj poseti smo se uverili sa koliko ljubavi i posvećenosti se uzgaja jedna od sorti jabuka kao što je Pink Lady. Delta Agrar je naš veliki partner na projektu MAXI Agregatori. U ovom projektu MAXI zajedno sa velikim partnerima čini napore da pruži priliku i malim poljoprivrednicima i njihovim gazdinstvima iz cele zemlje da dođu na police našeg trgovinskog lanca. Želimo najbolje sveže voće i povrće iz cele Srbije na našim policama. Jer kupci to zaslužuju… a mi ćemo nastaviti da, zajedno sa partnerima, budemo podrška malim dobavljačima i pomeramo granice na domaćem tržištu kada je u pitanju svež asortiman. Hvala još jedno našem današnjem domaćinu na gostoprimstvu,” izjavila je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica Delhaize Serbia.

Vodeći ljudi kompanija Delta Agrar i Delhaize Serbia prisustvovali su berbi sorte Pink Lady. Ova klupska sorta je među onima koja prve cvetaju i među poslednjima se beru. Pink Lady je čak 200 dana u toku godine izložena suncu i ovaj dugačak proces sazrevanja je zaslužan za stvaranje voća koje ispunjava posebne standarde kvaliteta, ukusa i boje. Celokupna proizvodnja jabuke se odvija po GLOBALG.A.P. sistemu.

Tokom ove berbe, oko 1.000 kilograma jabuka Pink Lady i drugih sorti kompanija Delta Agrar je donirala NVO Odboru za ljudska prava – Majdanpek, organizaciji koja aktivno pomaže skoro 100 socijalno najugroženijih porodica na području Istočne Srbije.