DAN PROKUPCA 2020

13102020-dan prokupca

13. X 2020 | Vinska kultura je uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, organizovala vinsku konferenciju ‘Okusi razliku, okusi prokupac!’ u okviru manifestacije obeležavanja Dana prokupca. Konferencija je okupila regionalne, domaće i svetske vinske eksperte, predstavnike vinske industrije i sve ljubitelje vina kako bi promovisali vina od najvažnije autohtone sorte u Srbiji. Cilj događaja je razmena znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim, ali i tržišnim potencijalima prokupca i drugih lokalnih sorti vinove loze, kao i promocija razvoju vinske industrije u Srbiji i povećanje njene međunarodne prepoznatljivosti.

“Srbija ima divna vina i vreme je da svet to sazna. Prokupac je način da ispričamo jedinstvenu priču o srpskim vinima i da Srbiji damo zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi. Da bi se to dogodilo, zajedno sa promocijom, moramo raditi na poboljšanju i povećanju proizvodnje, obrazovanju i većem uključivanju mladih u industriju. U ovim teškim vremenima je važno podržati domaće proizvođače da istraju i da ne odustaju od svojih poslovnih planova. Zbog toga je USAID kroz Projekat za konkurentnu privredu, podržao organizaciju Dana prokupca”, izjavila je Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj.

“Srpsko vino kao brend je u razvoju i puno je posla pred nama kako bismo dobili zasluženu prepoznatljivost u svetu. Upravo zbog toga smo izradili i Strategiju za razvoj vinogradarstva i vinarstva koja će nam biti temelj i putokaz u budućem periodu. Potvrda naše odlučnosti je i činjenica da smo samo u ovoj godini izdvojili tri puta više novca nego prošle godine za razvoj tog sektora. Sve ovo je važno, ne samo za proizvođače vina, već i za celokupnu prehrambenu industriju, ruralni turizam i mnoge druge grane”, rekao je Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Prokupac se kao vinska sorta zaista vratio na domaću vinsku scenu, što je važno za izgradnju identiteta vinske Srbije. Do pre 5 godina, postojalo je 10 vinarija koje su proizvodile Prokupac, danas ih je 50. Zato je ova manifestacija naveća i najambicioznija do sada – slavimo povratak svih   koji proizvode autohtone sorte ulljučujući i male vinarije”, izjavio Igor Luković, organizator i osnivač manifestacije. “Na celodnevnoj konferenciji održanoj u hotelu Radisson Collection u Beogradu, domaći i međunarodni vinski stručnjaci, novinari iz zemlje i inostranstva, kritičari i naučnici su na radionicama, vođenim degustacijama i masterklasovima, istakli različite aspekte priče o velikoj srpskoj sorti vinove loze”, dodao je Igor Luković.

Preko 50 vinarija iz Srbije ove godine učestvuje na manifestaciji Međunarodni dan prokupca, koji se obeležava nizom aktivnosti od 10. do 18. oktobra, uključujući promocije prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije. Događaj počinje Karavanom prokupca, zahvaljujući kom je

prvi put festival prokupca pored Beograda stigao i u Aleksandrovac i Kragujevac. Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, će u Hali 5 Beogradskog sajma biti održan Prokupac Show, uz koncert Vasil Hadžimanov benda. Sve informacije o manifestaciji nalaze se na sajtu www.prokupacday.rs