ČUVENA PIVARA FIX U SOLUNU PONOVNO OŽIVLJAVA

11. X 2023 | Kompanija Dimand predstavila je svoj investicioni plan za Solun na spektakularnom događaju koji je održan u nekadašnjem prostoru pivare Fix. Trenutno, kompanija sprovodi svoj razvojni plan sa višestrukim ulaganjima širom Grčke, ukupne bruto vrednosti od oko 400.000.000 evra, među kojima se ističe velika urbana obnova kompleksa pivare Fix.

Ova čuvena pivara deo je industrijske baštine zemlje, a njen obnovljeni izgled spada u širi plan urbane obnove koji je Dimand osmislio i sprovodi u severnom delu Grčke. Investicija u pivaru Fix procenjena je na oko 180.000.000 evra, a kompanija Elvial učestvuje kao ko-investitor.

Projekat obuhvata kako obnovu i ponovnu upotrebu tri sačuvana kompleksa nekadašnje pivare Fix, tako i izgradnju dva nova objekta sa dva zajednička podzemna parking prostora. Novi dodaci zgrada će biti u potpunom skladu sa međunarodno priznatim sistemom održivog razvoja Leed i dobiće Gold nivo sertifikacije. Proces završetka građevinskih radova trenutno je u toku na parceli od 46.500m2 koji će činiti stambene jedinice, hoteli, ugostiteljski i kulturni delovi, komercijalni i kancelarijski prostori.

Investicioni plan kompanije Dimand u Solunu uključuje istovremeni razvoj prvog velikog bioklimatskog poslovnog parka u severnom delu Grčke, koji se sprovodi zajedno sa investicionom kompanijom Prodea. Hub26 se nalazi naspram industrijske zone Fix pivare i postaće inovativni poslovni prostor za nacionalne i multinacionalne kompanije. Novi kompleks kancelarija će se sastojati od četiri zgrade, sa ukupnom nadzemnom površinom od 20.200m2 i podrumima od 10.800m2, prostirući se na površini od 7.700m2. Dodavanjem zgrade Citrus, konstrukcija se proširuje na 4.600m2, na ukupnoj površini od 9 hektara. Izgradnja kompleksa Hub26 i Citrus će biti završena fazno najkasnije do jeseni 2023.

Takođe, Dimand nastavlja sa ulaganjima na severu Grčke stvaranjem najvećeg logističkog centra, smeštenog samo 23 kilometra od centra Soluna i 16 kilometra od gradske luke. Pored toga, ‘Skyline Projekat’, gde Dimand zajedno sa kompanijom Premia Properties učestvuje u investicionom planu Alpha Banke koji obuhvata 573 objekta različitih namena širom zemlje, od kojih se oko 50 nalazi u Solunu.

Na događaju koji je održan pod pokroviteljstvom grada Soluna, prisutnima se obratio premijer Grčke, Kyriakos Mitsotakis. “Ovaj projekat (Pivara Fix) će zahtevati stotine miliona u investicijama, zajedno sa vizionarskim projektom Hub26, prvog bioklimatskog poslovnog parka. Stvoriće mnogo novih radnih mesta i postaće novo sedište kulture i zabave za grad Solun”, rekao je Mitsotakis.

“Ponosni smo zbog obnove ove veličanstvene imovine, koja je jedan od najvažnijih industrijskih spomenika Grčke i deo istorije grada. Nadamo se da će njena transformacija doprineti oživljavanju šireg područja i opštoj obnovi Zapadnog ulaza u Solun”, izjavio je potpredsednik i generalni direktor Dimanda, Dimitrios Andriopoulos i naglasio da je “za Dimand sticanje i obnova zgrada od istorijskog značaja strateški izbor, jer je ovo način na koji učestvujemo u modernoj istoriji gradova, unapređujući čitave kvartove. Sistematski investiramo u ponovnu upotrebu zgrada u centralnim delovima Grčke i doprinosimo obnovi i ekonomskoj revitalizaciji lokalnog tržišta”.

Dimand kroz svoje investicije, želi da učestvuje u transformaciji celog Zapadnog ulaza u Solun, pretvarajući ga u vrata budućnosti. Projekat urbanog preporoda kompanije ima za cilj da posluži kao model za razvoj lokalnog društva, istovremeno ističući arhitektonske i održive elemente koji će utemeljiti njene projekte kao tačke reference, posete i vrednosti za grad i društvo. U poštovanju prema istoriji, vizija Dimanda za Solun uključuje sve elemente koji će transformisati grad u metropolu budućnosti.