BARCAFFÈ BARISTA CUP U ZNAKU DAMA

6. X 2022 | Odlična atmosfera, savršena kafa i umeće vrsnih barista obeležili su regionalni Barcaffè Barista Cup, koji je, nakon dve godine pauze, ponovo organizovao Barcaffè espresso. Finalno takmičenje najboljih barista održano je u Barcaffè Akademiji u Zagrebu, gde se brojnim ljubiteljima kafe predstavilo devetoro najboljih iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. U uzbudljivom i više nego zanimljivom nadmetanju, najbolja je bila Eva Bogdan iz Slovenije. Drugo mesto pripalo je još jednoj dami – Mariji Erik iz Srbije, dok je treći bio Andrej Vajčner iz Hrvatske.

Vicešampionka Marija Erik kaže da je veoma ponosna na osvojeno drugo mesto, posebno imajući u vidu da je na takmičenje došla kao zamena, zbog bolesti jednog od takmičara koji se plasirao u finale.

„Ovo je bilo divno iskustvo. Takmičenja poput Barcaffè Barista Cup-a su od velikog značaja za nas bariste jer tu srećemo svoje kolege, družimo se i učimo jedni od drugih, a posebno nam znači što imamo priliku da razmenimo iskustva sa najvećim stručnjacima u regionu, koji su ovde u ulozi sudija. Posebno me raduje što se zahvaljujući Barcaffèu espresso kultura i ekspertiza u regionu razvija iz godine u godinu“, kaže Marija Erik, čija je ljubav prema kafi započela u jednoj londonskoj kafeteriji gde je zahvaljujući svom trudu i talentu stigla do pozicije ‘head barista’. Marija se 2020. godine vratila u Srbiju i nastavila da razvija i unapređuje svoje veštine.

Devetoro finalista Barcaffè Barista Cup-a, vrsnih poznavalaca kafe, pripremali su espreso i različite koktele na bazi kafe, a posebnu atrakciju predstavljale su personalizovane kafe, pripremljene uz veliku posvećenost i umeće najboljih barista. Takmičenje je bilo otvoreno za javnost, pa su brojni gosti bili u prilici da uživaju u pravim kafenim umetničkim delima. A da bi osvojili titulu ‘najboljeg bariste regiona’, takmičari su imali zadatak da naprave tri napitka: espresso, free-pour latte i piće s potpisom. Stručni žiri, sastavljen od vrhunskih ljubitelja i poznavalaca kafe, ocenjivao je ukus svakog pojedinačnog napitka, stil rada, vizuelno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i veštinu rada sa espresso aparatom, ličnu prezentaciju i prezentaciju napitka, kao i čistoću radne površine na početku i kraju pripreme.

Pobednica je, osim laskave titule najboljeg bariste regiona, osvojila i prestižnu L.A.G.S. edukaciju i certifikat, novčanu nagradu od 2.000 eura, Barcaffè barista edukaciju, kao i trening prženja kafe sa najboljim hrvatskim poznavaocem kafe, dobitnikom brojnih priznanja Nikom Orošijem, koji svoje znanje nesebično prenosi generacijama barista.

Osim velikog vizionara Nika Orošija, stručni žiri činili su i: Peter Ševič, AST trener i stručnjak za specialty kafu, Aleš Gorenc, pobednik slovenačkog Barista Cupa 2022. godine, Renata Kočevar, L.A.G.S. trenerica i prvakinja Slovenije 2019. godine u kategoriji crnog lončića, Filip Lipnik, barmen, profesor i vlasnik škole ‘Art of Bar Academy’, Matija Matijaško, pobednik Ljubljana Barista Battle ujedno i glavni edukator Barcaffè akademije Hrvatska, Siniša Radivojević, Barcaffè barista trener i Toni Matas, višestruko nagrađivani barista na hrvatskim i međunarodnim takmičenjima i jedan od začetnika specialty coffee scene u Splitu.

Kroz organizaciju takmičenja Barista cup, Barcaffè je postavio nove standarde i ojačao svoje  HoReCa poslovanje u regiji. Mnogi kreativci našli su svoj put upravo u karijeri bariste, zbog čega je Barcaffè posebno ponosan što svake godine ovim takmičenjem pruža mogućnost za dodatnu edukaciju i uzlet u karijeri ovog sve popularnijeg zanimanja.

Posvećen odabiru najkvalitetnijih zrna kafe na njenom putu od sunčanih plantaža do šoljice savršenog espressa, Barcaffe kontinuirano prati trendove i osluškuje potrebe svojih partnera i korisnika. Iako ima tradiciju dugu 50 godina, brend fokus stavlja na stalni razvoj i unapređenje proizvoda primenjujući inovacije i brigu o kvalitetu.

Dodatnu potvrdu vrhunskog kvaliteta predstavlja i 13 zlatnih medalja koje je Barcaffè osvojio na Međunarodnim takmičenjima u degustaciji kafe (International Coffee Tasting), a poslednju je osvojio prošle godine Barcaffè espresso India Single Origin. Profesionalnim takmičenjima poput ovog, Barcaffè želi da pokaže svoju ljubav, posvećenost i strast prema kafi, ujedno gradeći imidž eksperta u sferi espressa i pružajući priliku svim zainteresiranim baristima da ulažu u svoje znanje i dalje napreduju u ovoj veoma popularnoj profesiji.