ATLANTIC ŠTARK I NEMAČKI DEG DOGOVORILI FINANSIRANJE U SRBIJI

Zoran Stanković, Potpredsednik Atlantic Grupe za Finansije, Nabavku i Investicije; Franziska Hollmann, direktorika za Industriju i usluge, odgovorna za Afriku i Evropu, Bliski istok i Centralnu Aziju, DEG; Irina Schmidt, potpredsednica DEG; Marko Abramović, Glavni direktor, Atlantic Štark

13. XII 2023. | Atlantic Štark d.o.o, član Atlantic grupe, i nemačka razvojna finansijska institucija DEG (Deutsche Entwicklungs Gesellschaft) potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 20 miliona evra, s ciljem da se osiguraju sredstva za finansiranje ulaganja u Štarkov razvoj, a koja su deo snažnog investicionog ciklusa Atlantic grupe koji se odnosi na ukupno poslovanje kompanije na području Republike Srbije. Konkretan finansijski paket odnosi se primarno na modernizaciju i povećanje proizvodnih i logističkih kapaciteta u Atlantic Štarku. Atlantic planira i dodatna ulaganja u nove proizvodne pogone, te stvaranje regionalnog centra za proizvodnju i razvoj kafe.

Atlantic grupa na tržištu Srbije planira ulaganje od preko 100 miliona evra u naredne tri godine. Ovaj investicioni ciklus već je počeo i dosad je realizovano više od 15 miliona evra ulaganja. Najveći deo navedenog ulaganja, skoro 53 miliona evra, odnosi se na proizvodne i logističke kapacitete u Atlantic Štarku, pre svega novu fabriku Smokija, a što predstavlja najveću pojedinačnu investiciju Atlantic grupe. Uz navedeno, planiraju se i značajna ulaganja u ostale poslovne segmente Atlantic grupe u Srbiji u iznosu od oko 50 miliona evra. Radi se pre svega o ulaganjima u distribuciju robe široke potrošnje, gde je Atlantic jedan od vodećih igrača na tržištu, te u proizvodnju i prodaju kafe. Kako iz ove kompanije ističu, Atlantic grupa je renomirani regionalni proizvođač kafe, sa ambicijom da u Srbiji napravi regionalni razvojni centar za kafu. U tom smeru je planirana i akvizicija Strauss Adriatica i ulaganje u vrednosti od preko 40 miliona evra, koja je uslovljena odobrenjem Komisije za zaštitu tržišne utakmice, što je postupak koji je još u toku.

DEG i Atlantic grupu povezuje duga istorija uspešne saradnje na razvoju poslovanja, koja je počela prilikom prve Atlanticove akvizicije Cedevite 2001. godine. Dodatni iskorak datira iz 2006, kad je DEG dokapitalizovao Atlantic grupu, pre izlaska kompanije na Zagrebačku berzu, te je ostao Atlanticov akcionar sve do 2014. godine.