APATINSKA PIVARA PREDSTAVILA NAJNOVIJI IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU

Foto: Apatinska pivara

01. IX 2023 | Međunarodni dan piva je odličan povod da Apatinska pivara predstavi najznačajnije rezultate u domenu održivosti koje su ostvarili tokom protekle godine, a koji su objavljeni u Izveštaju o održivosti pod nazivom: ‘Dali smo održivu reč‘. Energetska efikasnost, kongeneracija, bolje upravljanje vodnim resursima, reciklaža ambalažnog otpada, kao i odgovorna konzumacija su deo inicijativa koje je Apatinska pivara nastavila da primenjuje u cilju održivog poslovanja.

Istovremeno, svi rezultati koje su ostvarile pivare članice Molson Coors izdvojeni su u globalnom izveštaju ‘Our Imprint Report’ za 2022. godinu koji je objavljen u julu mesecu, naglašavajući napredak ostvaren u odnosu na strategiju koja je usmerena na brigu o ljudima i planeti.

“Uzimajući u obzir sve urgentnije globalne izazove u oblasti životne sredine, postavljamo sve ambicioznije ciljeve kada je u pitanju naš vodeni, klimatski i ambalažni pečat. Voda je ključna za naš proces proizvodnje, te veliku pažnju posvećujemo efikasnoj upotrebi ovog dragocenog prirodnog resursa. Izgradnjom sopstvenog postrojenja za preradu otpadnih voda dostigli smo izuzetan uspeh – nakon što je iskoristimo u svom proizvodnom procesu, prirodi vraćamo čistu vodu, a u tom celom procesu proizvodimo i  zelenu energiju. Kada je reč o upotrebi energije, usmereni smo na stalno poboljšanje energetske efikasnosti kroz smanjenje i optimizaciju potrošnje toplotne energije, struje i vode”, kaže Igor Vukašinović, generalni direktor Apatinske pivare.

Sumirajući rezultate u proteklom periodu, Apatinska pivara se može pohvaliti da je racionalnim trošenjem u poslednjih pet godina za čak 22 % smanjila potrošnju energije. Sva otpadna voda prerađujuje se i kao nusproizvod, i od te prerade dobija se biogas od kojeg se pomoću kogenerativnog postrojenja proizvodi električna i toplotna energija, što predstavlja odličan primer cirkularne ekonomije. Ova kompanija je među najboljim pivarama u Molson Coors grupaciji u oblasti poizvodnje CO₂. Naime, većinu CO₂ koju potroše u proizvodnim procesima sami i proizvedu u procesu fermentacije piva.

Apatinska pivara je već 17. godina posvećena kampanji ‘Kad pijem ne vozim’. U partnerstvu sa Upravom saobraćajne policije i Agencijom za bezbednost saobraćaja promoviše odgovornu konzumaciju i apeluje na bezbednost u saobraćaju.

U okviru dugogodišnjeg projekta ‘Reciklirajte i Vi’ sarađujući sa partnerima skreće pažnju javnosti na važnost reciklaže i pravilnog odlaganja ambalažnog otpada.

“Jedna od ključnih vrednosti Apatinske pivare je: ‘Ljudi su nam uvek na prvom mestu’. Podrška porodici, odnosno ravnoteži između privatnog i poslovnog života, je veoma važna, tako da je pivara nosilac prestižnog Family Friendly sertifikata, i to kao prva kompanija u Srbiji u sektoru robe široke potrošnje. U protekloj godini uveli su i nove pogodnosti za kolege i trude se da uživaju u pogodnostima koji će im omogućiti dobar balans između posla i porodičnog života”.

Kompletan Izveštaj o održivosti možete pogledati na sajtu Apatinske pivare OVDE.