AKVIZICIJA MD INTERNATIONALA I DVOCIFREN RAST PRIHODA: Snažan prvi kvartal Waberer’s Groupa i veliki planovi za nastavak godine

29. V 2024 | Waberer’s grupa (Waberer’s Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, objavila je značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024. Grupa je ostvarila impresivnih 196,7 miliona evra prihoda, što predstavlja za 11% bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu, čime je ostvaren jedan od najvećih kvartalnih prihoda u istoriji kompanije. EBIT u prvom kvartalu iznosio je 8,5 miliona evra, podržan zapaženim rezultatima u segmentima ugovorne logistike i osiguranja.

Početkom tekuće godine, Waberer’s je kompletirao stratešku akviziciju kupovinom 55% udela u MD Internationalu, jednoj od vodećih kompanija na tržištu distributivnih usluga Srbije. Ova akvizicija predstavlja ključan korak u strategiji Grupe za ostvarenje još zapaženijeg prisustva u regionalnoj logistici. Žolt Barna, predsednik i izvršni direktor mađarske kompanije, izjavio je ovim povodom:
“Obezbeđivanje većinskog udela u MDI predstavlja ključan korak ka tome da Waberer’s postane vodeći pružalac usluga složene logistike u regionu. Nadovezujući se na naš uspeh u Mađarskoj, cilj nam je da proširimo naš regionalni uticaj kroz dalje strateške akvizicije”.

Uprkos relativno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji na najvažnijim tržištima, Waberer’s Grupa je prvi kvartal zaključila uz stabilne poslovne rezultate i učinak. Ovaj rezultat takođe dokazuje da se realizacija strategije objavljene krajem prošle godine odvija u skladu sa prvobitnim planovima, što pruža čvrstu osnovu za dalji rast u budućnosti.

Ostvaren rekordan kvartalni prihod
Prihod Waberer’s grupe sa pozicije vodećeg mađarskog pružaoca usluga složene logistike u prvom kvartalu 2024. iznosio je 196,7 miliona evra, što predstavlja dvocifren porast od 11,3% u odnosu na isti period lane. Ovi pokazatelji predstavljaju rekordni rezultat za kompaniju, jer kvartalni prihodi nikada pre nisu bili na tako visokom nivou. Rezultat EBIT-a (zarade pre kamata i poreza) iznosio 8,5 miliona evra – u poređenju sa vrednošću od preko 11 miliona evra godinu dana ranije – što je u skladu sa očekivanjima menadžmenta. Pad EBIT-a delimično predstavlja posledicu smanjenja obima industrijske proizvodnje u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj, koje su među najvažnijim tržištima za Waberer’s Grupu. Pored toga, sektor maloprodaje je takođe imao slabe rezultate u Mađarskoj kao i na međunarodnom nivou. Značajno povećanje putarina u nekoliko zemalja relevantnih za usluge transporta takođe je doprinelo padu EBIT-a. I pored toga, Grupa očekuje značajna poboljšanja u segmentu međunarodnog transporta i logistike u drugoj polovini godine, što bi moglo pozitivno uticati na sveukupne rezultate grupe.

Performanse po različitim segmentima poslovanja
U segmentu ugovorne logistike (RCL) zabeleženo je povećanje kvartalnog EBIT-a za 14,8% na 4,6 miliona evra usled uspešnih akvizicija kupaca u poslednjem periodu. Profitabilnost je održana u okviru osnovne delatnosti Grupe uprkos stagnirajućoj potražnji domaćih klijenata. Akvizicija distributivnih usluga MD Internationala na srpskom tržištu završena je krajem kvartala, gde se očekuje da će se učinak preuzete kompanije odraziti na rezultate u ovom segmentu poslovanja već od sledećeg kvartala.

U segmentu međunarodnog transporta i logistike (ITS), Grupa je početkom prvog kvartala 2024. godine uspešno okončala akviziciju PSP grupe iz domena železničke logistike, dok je konsolidacija vlasničkog udela (51%) poboljšala EBIT ovog segmenta za 0,3 miliona evra, doprinoseći ukupnom rezultatu u ovom segmentu sa učinkom iz dvomesečnog poslovanja. Međutim, EBIT ovog segmenta ušao je u negativnu zonu poslovanja u obimu od -2 miliona evra, što je za 3,8 miliona evra lošije od prethodne godine. U podizvođačkim uslugama transporta došlo je do blagog poboljšanja profitabilnosti, dok su transportne aktivnosti sopstvene transportne flote ostvarile nižu profitabilnost zbog lošije ekonomske situacije u Evropi i značajnog povećanja putarina početkom godine. Sve u svemu, Waberer’s Group očekuje značajno poboljšanje rezultata u okviru ITS segmenta od druge polovine godine.

Segment osiguranja je ostvario najveći EBIT rezultat u svojoj istoriji – 5,9 miliona evra, što predstavlja povećanje od 9,5% u odnosu na prvi kvartal 2023. Ovaj rezultat je prvenstveno posledica zabeleženih izuzetnih rezultata iz oblasti investicija, čemu ide u prilog i porast portfolija klijenata osiguranja takođe za 15% tokom prethodne godine. Očekivanja su da će se ovi rezultati još više poboljšati usled nedavno sklopljenih strateških prodajnih ugovora.

“Waberer’s Grupa je ostvarila uspešno poslovanje tokom, za nas veoma značajnog, kvartala u smislu sprovođenja naše strategije. Važne akvizicije koje će pomoći daljem rastu grupe – kao što su PSP grupa i MDI iz Srbije – ostvarene su u prvom kvartalu 2024. godine. Uz to smo započeli i rad na razvoju novog logističkog centra u Debrecinu, došavši do završne faze izgradnje našeg skladišta u Ekseru. Očekujemo da će ove investicije i logistička operacija u Ekseru dati značajan doprinos u daljem razvoju profitabilnosti grupe u drugoj polovini godine. Pored toga, povećali smo našu aktivnost na tržištu kapitala, a istakao bih i to da na osnovu odobrenja generalne skupštine isplaćujemo 20% veću dividendu od 120 forinti po akciji u odnosu na prošlu godinu“, naglasio je Žolt Barna.