53. GENERALNA SKUPŠTINA WTCA: PREDSTAVLJANJE MOGUĆNOSTI ZA POSLOVANJE U AFRICI

6. IV 2023 | Asocijacija svetskih trgovinskih centara® (WTCA®) – međunarodna trgovinska organizacija koja povezuje preko 300 lokacija Svetskih trgovinskih centara® (WTC®) u blizu 100 zemalja – i Svetski trgovinski centar Akra biće domaćini 53. godišnje Generalne skupštine WTCA u Akri u Gani, od 23. do 28. aprila. Ovo će biti prvo zasedanje Generalne skupštine kojem će učesnici lično prisustvovati od 2019. godine, i prvo koje se održava u podsaharskoj Africi.

Generalna skupština WTCA GA je centralni godišnji događaj ove asocijacije koji će okupiti članice WTCA i njihove globalne poslovne mreže koju čine lideri kompanija, institucija, naučnih ustanova, medija i međunarodnih udruženja, što odražava raznovrsno globalno prisustvo WTCA.

Ovogodišnja Generalna skupština će obuhvatiti okrugle stolove i B2B/B2G umrežavanja, a prisutnima će se obratiti i dr Mahamudu Bavumija, potpredsednik Republika Gane i Vamkele Mene, generalni sekretar Sekretarijata Afričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (AfCFTA), u ponedeljak, 24. aprila.

“Makrotrendovi u četiri ključna sektora – automobilskom, poljoprivrednom i poljoprivredno-prerađivačkom, farmaceutskom i transportno-logističkom – i potencijal za rast širom Afrike pružaju ogromne mogućnosti za širenje poslovanja s obzirom na porast populacije, prihoda i povezanosti. AfCFTA će iskoristiti ove mogućnosti, što podrazumeva promene u poslovnoj i proizvodnoj dinamici, naročito usled sve veće trgovine među afričkim zemljama“, rekao je. Vamkele Mene, generalni sekretar Sekretarijata AfCFTA u Izveštaju sa Svetskog ekonomskog foruma AfCFTA: Nova era za globalno poslovanje i ulaganja u Africi u januaru 2023. godine.

“Ova Generalna skupština i mogućnosti koje stvara za umrežavanje i povezivanje kompanija će posebno istaći jedinstven potencijal za trgovinu i ulaganja koji Afrika poseduje kao nova svetska ekonomska destinacija, naročito u svetlu novog AfCFTA sporazuma“, izjavio je Edem Kofi Jevutsej, izvršni direktor WTC Akra i dodao: „Blisko sarađujemo sa WTCA timom u Njujorku na širenju globalne WTCA mreže u Africi. Želimo dobrodošlicu predstavnicima iz celog sveta i pozivamo ih da iskoriste razvojne mogućnosti širom našeg kontinenta“.

Generalna skupština za 2023. godinu na temu „Ka afričkoj ekonomskoj integraciji i unapređenom globalnom prisustvu“ potvrđuje snagu WTCA mreže i bavi se poslovnim vezama na afričkom kontinentu sa kupcima i investitorima iz različitih sektora, kao što su poljoprivreda, poljoprivredne tehnologije, prerada hrane, proizvodnja, rudarstvo, električna energija i energetika, vodoprivreda i drugi. Afrički kontinent ima BDP u vrednosti od 12,7 biliona dolara i njenih 1,4 milijarde stanovnika predstavlja populaciju sa najvećom stopom rasta na planeti. Sa prosečnom starošću od 15,7 godina, afričko mlado stanovništvo će tek dati svoj ekonomski i geopolitički doprinos.

“Mnoge zemlje već dugo smatraju Afriku strateškim ekonomskim tržištem za razvoj i zato je ona bila u centru pažnje WTCA i njenih članica. Pravo je vreme da se ovogodišnja Generalna skupština održi u Africi i to po prvi put uz lično prisustvo od pandemije COVID-19“, rekao je Džon E. Dru, predsednik Upravnog odbora WTCA. “Na osnovu svog iskustva u organizaciji trgovinskih delegacija sa WTCA koje je duže od 30 godina, verujem da će ovogodišnja Generalna skupština biti veoma uspešna i doneti mogućnosti za Afriku i ojačati ukupnu misiju WTCA. Suština Generalne skupštine WTCA je da kreira ključnu infrastrukturu za promovisanje globalne trgovine – ostvarivanjem veza i podsticanjem maksimalnog rasta kompanija i privreda – i zato je ovaj događaj otvoren i za WTCA članice i za one koji to nisu. Učesnici će se povezati sa stručnjacima iz celog sveta, razmeniti ideje i ispitati potencijalne poslovne mogućnosti tokom ovog događaja“, dodao je Dru.