10. JUBILEJ PRESTIŽNIH STIPENDIJA ZA NAJBOLjE MLADE NAUČNICE

28122020-Jelena-Vladi_---FOTO-1

28. XII 2020 | Jelena Vladić, Danica Pavlović i Ana Tomas Petrović su proglašene za dobitnice desetih, jubilarnih, nacionalnih stipendija u okviru prestižnog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO ‘Za žene u nauci’. Ove tri mlade naučnice nagrađene su za izuzetan naučno-istraživački rad u oblastima farmaceutskog inžinjerstva, biofizike i medicine. Dobitnicama će biti isplaćene stipendije u vrednosti od po 5.000 evra koje su namenjene daljoj realizaciji njihovih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Cilj međunarodnog programa ‘Za žene u nauci’ je da širom sveta podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već deset godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L’Oréal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalne stipendije ‘Za žene u nauci’ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Međunarodni program ‘Za žene u nauci’ pokrenut je 1998. godine u partnerstvu L´Oréala i UNESCO-a, sa ciljem da nagradi i istakne žene istraživače čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu. Program se danas realizuje širom sveta i podrazumeva različite vidove podrške ženama u nauci, uključujući velike svetske nagrade ‘Za žene u nauci’ i programe stipendija posvećene razvoju mladih talenata. Otkako je pokrenut, kroz globalni program ‘Za žene u nauci’ obezbeđena je podrška za gotovo četiri hiljade naučnica iz 118 zemalja širom sveta. Među njima su mlade žene koje su tek zakoračile u svet nauke, ali i naučnice koje su dobile zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere. Tri dobitnice nagrada ‘Za žene u nauci’ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu.