NECTAR POKRENUO APLIKACIJU ZA UNAPREĐENJE VOĆARSTVA

14. IV 2021 | Kompanija Nectar, koja je posvećena konstantnom razvoju poljoprivede u Srbiji, započela je proces digitalizacije poljoprivrednog lanca snabdevanja kroz kreiranje posebne aplikacije i digitalne baze podataka ‘Nectar hektar’. Ova aplikacija koja je od 25. marta dostupna na Google Play Storeu, ima višestruki nacionalni značaj u domenu približavanja svih prednosti koje digitalizacija donosi farmerima, unapređenja komunikacije i modernizacije procesa a sve u cilju: sledljivosti sirovina na najvišem nivou, bolje kontrole dnevnika zaštite i edukacije proizvođača o primeni najsavremenijih metoda zaštite, elektronskog korišćenja dokumentacije, kao i on-line pravovremenog savetovanja farmera od strane stručnih lica.

Aplikacija je osmišljena kao svakodnevni alat koji unapređuje rad proizvođača voća na teritoriji Republike Srbije, a posebno proizvođača koji se nalaze na teritoriji opština u okolini Nectarovih fabrika za preradu: Vladičin Han, Bačka Palanka i Arilje.

“Ministarstvo poljoprivrede kroz niz aktivnosti podržava razvoj poljoprivrede primenom savremenih naučnih dostignuća i digitalnih tehnologija. Među prvim projektima imamo primenu aplikacije za prijavu sezonskih radnika koju smo realizovali sa NALED-om. Pokazalo se da je ovaj projekat i te kako koristan i uspešan. Aplikacija ‘Nectar hektar’ predstavlja svakako iskorak u saradnji poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača, odnosno prehrambene industrije. Ovakve inicijative su način kako privreda i poljoprivrednici mogu da sarađuju na obostrano zadovoljstvo ali i dodatni način da pratimo sledljivost proizvodnje od njive do trpeze˝, istakao je Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom početka rada aplikacije ‘Nectar hektar’.

“Ova aplikacija predstavlja zaista veoma važan korak unapređenja komunikacije u skladu sa današnjim vremenom ali i još važnije, modernizacije poljoprivrede i to najviše u domenu praćenja sirovina, stalne edukacije farmera o najsavremenijim alatima i zaštitama, on-line savetovanja – zapravo time kreiramo jedinstveni Block Chain sistem u poljoprivredi“, izjavio  je Vladimir Jovanović, direktor nabavke Nectar grupe.

“Radujemo se da zajedno sa svima zainteresovanima a pre svega sa Ministarstvom poljoprivrede nastavimo da nadograđujemo aplikaciju i da srpski farmeri uskoro uz pomoć ‘Nectar hektar’ aplikacije postanu još konkuretniji na globalnom tržištu”, istakao je Nenad Miščević, CEO Nectar grupe.