Mikser

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 89, oktobar 2011.)

 

Miris tek ispečenih kolača uvek budi lepe asocijacije… Setimo se rođendanskih torti ili onih napravljenih za razne, nama važne godišnjice, kolačića kojima smo sebi i onima koje volimo ulepšali neke sasvim obične dane… U svim tim slatkim pričama, jednu od gavnih uloga imao je – mikser. Retki su recepti za kolače u kojima ne piše “a onda mikserom dobro umutiti… “.

‘Romansirana biografija’
Kada je rođena prva ideja za mikser – niko ne zna. Iz pojedinih recepata, koji su bili aktuelni u 18. veku, može se zaključiti da su daleki preci miksera bili – snopovi prutića, koji su korišćeni za brže mućenje jaja. Na interentu se može naći i podatak da je prvi električni mikser 1904. godine napravila američka domaćica, majka dvanaestoro dece. Možete li da zamislite koliko joj je samo trebalo vremena da bi spremila dovoljno kolača za tako brojnu porodicu? Kad se ima u vidu i koliko je ostalog posla imala u kući, sasvim je razumljivo što je intenzivno razmišljala kako da sebi bar malo olakša posao. Za razliku od ove priče, koja bi bila primerenija ‘romansiranoj biografiji miksera’, pouzdaniji podaci govore da je električni mikser pre tri godine proslavio stoti rođendan.

Prvi kućni mikser
Kao izumitelj miskera najčešće se pominje inženjer Herbert Johnson, a u ‘krštenici’ ovog aparata piše da je ‘rođen’ 1908. godine. Jednog dana, gospodin Johnson je posmatrao pekara kako sa dve metalne kašike meša testo za hleb. Pomislio je da bi bilo neuporedivo lakše i efikasnije kada bi taj posao obavljala mašina. Njegovo razmišljanje na tu temu rezultiralo je tada novim aparatom, koji je sve do 1915. godine rađen za pekare. Ubrzo, on pravi mikser pogodan za kućnu upotrebu, to jest relativno pogodan, jer je bio težak oko 65 kilograma i veoma skup. Koštao je 189 dolara, a kad bismo tu sumu revalorizovali došli bismo čak do 2.000 dolara. Zbog toga prodavci nisu hrlili da što pre naruče ovaj novitet, pa su komercijalisti firme KitchenAid, koja je proizvodila miksere, odlučili da počnu sa prodajom ‘od vrata do vrata’. Angažovali su žene koje su domaćicama širom Amerike demonstrirale upotrebu miksera.

Razvoj kategorije
Kao što na tršištu obično biva, uskoro je stigla ozbiljna konkurencija. Firma Sunbeam lansira svoju verziju miksera – Mixmaster. Aparat je delo dizajnera Ivara Jepsona, a njegova maloprodajna cena je bila znatno niža – 18,25 dolara. Uprkos ekonomskoj krizi koja je vladala i činjenici da ni ta cena nije bila baš pristupačna (danas bi to bilo nešto više od 240 dolara), do 1936. godine prodato je 300.000 miksera. Te godine, industrijski dizajner Egmont Arens je smanjio dimenzije miksera, a 1954. je KitchenAid prvi put kupcima ponudio mikser koji nije bio beo.

Nekad i danas
Iako je mikser tokom svojih prvih sto godina znatno promenio lični opis, suština je ostala ista. Svi oni mešaju, mute, ‘lupaju’, u nekoliko, a najčešće tri brzine. Svi rade na električni pogon, svi imaju motor koji se nalazi u plastičnom kućištu… Za razliku od ručnih, u okviru stonih miksera koji su nešto veći, nalazi se činija u koju se stavljaju namirnice. Naravno, ta činija je dobro pričvršćena dok mikser radi. Njena zapremina, ako govorimo o modelima za kućnu upotrebu, najčešće je oko četiri litra. Danas se proizvođači širom sveta trude da, dodajući nove elemente, povećaju upotrebnu vrednost miksera, a sve više pažnje se posvećuje i dizajnu. Jedno od najpraktičnijih unapređenja proizvoda na našem tržištu odnosi se na stoni mikser sa integrisanom digitalnom vagom.

Maja Kosić Vučković,
marketing, Gorenje