Puding u prahu

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 89, oktobar 2011.)

 

POSLASTICA NA BRZINU

 

Na našem tržištu pudinzi su dostupni u veoma širokoj lepezi ukusa, ali su najzastupljeniji ukusi kao što su vanila sa količinskim udelom od blizu 60 odsto, čokolada sa udelom od oko 1/4, zatim sledi jagoda sa količinskim udelom od blizu 10 odsto, dok ostali ukusi imaju znatno manju prisutnost.

 

Preteče pudinga mogu se naći još u kašastim jelima iz antičkog doba, a kasnije su se ovako nazivala posna jela bez mesa, kojima su se punili kalupi raznih oblika. U Srednjem veku puding i dalje ostaje daleko od oblika koji danas poznajemo. Tokom 17. i 18. veka ovaj naziv nose jela sa brašnom, koja su se kuvala na pari i služila topla. Ubrzo zatim, naziv se preneo i na hladna, slatka jela čiji glavni sastojak je bio brašno ili skrob. Ranije su samo bogataši uživali u slatkišima i tako je bilo sve dok jestivi skrob, kao najvažniji sastojak pudinga, nije postao dostupniji širim masama. Konačno, 1823. godine se u kuvaru Betty Gleim, pod nazivom ‘Hladan puding od vanile’ javlja recept za kašu od skroba sa devet žumanaca, koji bi se mogao uporediti sa današnjim načinom pripreme pudinga.

NIELSEN ANALIZA TRŽIŠTA
Retail Audit se zasniva na praćenju prodaje ka krajnjim potrošačima na uzorku prodajnih mesta izabranih tako da budu reprezentativna za kanale prodaje koji se prate. Ista prodajna mesta se popisuju na mesečnom ili dvomesečnom nivou tako što obučeni popisivači fizički broje maloprodajne zalihe, beleže obavljene nabavke u proteklom periodu i beleže maloprodajne cene. Konstantno praćenje ovih informacija omogućava izveštavanje o obimu i vrednosti maloprodaje, kao i ostalim podacima značajnim za proizvođače, distributere i prodavce. Uključeni kanali prodaje – jedinice prodaje relevantne za FMCG kategorije: hipermarketi/supermarketi, velike i srednje prodavnice, male prodavnice, kiosci i paviljoni. Kanali koji nisu uključeni: ostale jedinice prodaje proizvoda (npr. pijace) i velikoprodaje koje imaju prodaju i prema krajnjim kupcima, kao i cash&carry radnje (npr. Metro).
Terminologija: Obim prodaje – količina robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u prodajnim jednicama mere (npr. kg) i količinski udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije. Vrednost prodaje – vrednost robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u lokalnoj valuti i vrednosni udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije.
Kategorija pudinga u prahu prisutna je u skoro svim maloprodajnim objektima u Srbiji (isključujući kioske i paviljone koji imaju mali značaj za prodaju kategorije) i u ovoj kategoriji nisu prisutne značajne sezonalne oscilacije. Na našem tržištu pudinzi su dostupni u veoma širokoj lepezi ukusa, ali su najzastupljeniji ukusi kao što su vanila sa količinskim udelom od blizu 60 odsto, čokolada sa udelom od oko 1/4, zatim sledi jagoda sa količinskim udelom od blizu 10 odsto, dok ostali ukusi imaju znatno manju prisutnost. Najprisutnije pakovanje u kome se i proda najveći deo kategorije jeste kesica od 40g sa količinskim udelom od 45 odsto. Međutim, u ovoj kategoriji, kao i u mnogim drugim i prehrambenim i neprehrambenim kategorijama robe široke potrošnje, sa razvojem ekonomske krize beleži se rast većih pakovanja. Tako je pakovanje od 400g drugo po značaju na našem tržištu sa udelom od oko 1/5, a zatim slede i pakovanja od 40 do 50g sa približno jednakim udelom. Najznačajniji kanal za prodaju praškastih pudinga su hipermarketi i supermarketi sa količinskim udelom većim od 40 odsto, za njima slede velike prodavnice, to jest objekti prodajne površine od 40 do 300 kvadrata sa udelom nešto većim od 30 odsto, a ostatak se proda u malim radnjama, odnosno maloprodajnim objektima površine do 40 kvadrata. Vodeći proizvođači (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Aleva, Centroproizvod, Dr.Oetker, Podravka, Yumis, a grupi vodećih proizvođača pridružuju se i sumirani proizvođači privatnih marki. Vodeće robne marke (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Aleva, C, Dolcela, Dr.Oetker i Yumis.
Napomena: podaci su za period avgust 2010 – jul 2011. i odnose se na količinsko učešće na tržištu Srbije.

ALEVA
Iz kompanije Aleva veruju da i ovom kategorijom proizvoda – puding u prahu, uspevaju da ispune sve zahtevnija očekivanja današnjih potrošača i ponude im ukusni, lagani slatkiš za celu porodicu sa brzom pripremom. Prema rečima Zorane Jovanović, brand managera kompanije, prednosti Aleva pudinga su odličan ukus, brza priprema i homogena struktura, bez grudvica. Raznovrsna paleta ukusa, koja je namenjena svim potrebama potrošača, obuhvata
čokoladu, vanilu, lešnik, malinu, jagodu i kajsiju. Najprodavaniji ukus je vanila, koji se najčešće koristi prilikom pripreme torti i kolača. “Aleva pudinzi su svojim dugogodišnjim kvalitetom, prepoznatljivim pakovanjem, pristupačnom cenom i brzom pripremom izgradili odličnu poziciju u svesti potrošača, a put do istih našli su na mnogim tržištima. Osim Srbije, plasiraju se na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i na tržištima evropskih zemalja i Rusije”, kazala je Jovanović. Ovaj proizvod je zastupljen u svim trgovinskim formatima, ali najveća prodaja je u objektima sa velikom koncentracijom kupaca, kao što su supermarketi. “Prateći trendove i osluškujući potrebe potrošača, cilj nam je da ispunimo očekivanja i najzahtevnijih korisnika. Iz tog razloga, kompanija Aleva planira da u sledećoj godini proširi postojeći portfolio novim inovativnim ukusima”, poručila je Jovanović.

DR.OETKER/CENTROPROIZVOD
Dr.Oetker, kao jedan od lidera u kategoriji upakovanih praškastih proizvoda, prisutan je u više od 40 zemalja sveta. “Kompanija u Srbiji nastupa, kao i na ostalim svetskim tržištima u kategoriji pudinga, kao Dr.Oetker Original puding. Pravo na naziv Original zaslužio je umećem dr Augusta Oetkera, apotekara iz Bielefelda, koji je 1894. proizveo prvi gotovi prašak za pripremu pudinga. Puding je upakovao u brendiranu kesicu, pa se s pravom može nazvati
ocem modernog pudinga”, podsećaju iz tima Dr.Oetker Srbija. Potrošači danas mogu da uživaju u standardnim ukusima Dr.Oetker pudinga, kao što su vanila, čokolada i jagoda, ali i u potpuno novim, egzotičnim ukusima slatke pavlake, griz vanile, karamele i tiramisua. Kako iz kompanije objašnjavaju, njihovu poslovnu filozofiju ‘Kvalitet je najbolji recept’ potvrđuju proizvodima koji su prvoklasnog kvaliteta, imaju izvanredan ukus, a njihova priprema je jednostavna. Svoje poslovanje Dr.Oetker je ove godine proširio kupovinom programa slatkih i praškastih proizvoda domaće kompanije Centroproizvod, tako da u svom asortimanu sada ima i C puding u sedam različitih ukusa: vanila, čokolada, jagoda, malina, karamel, šumsko voće i slatka pavlaka. Najprodavaniji Dr.Oetker ukusi pudinga su: vanila, čokolada, karamel i slatka pavlaka, a u stopu ih prate griz-vanila, tiramisu, jagoda i druge voćne vrste. Takođe, njihova prepoznatljiva promotivna pakovanja pudinga sa poklon plišanim priveskom nailaze na odličan prijem kod potrošača. Najpoznatiji ukusi C pudinga su puding čokolada i vanila. Svi Dr.Oetker i C proizvodi se distribuiraju na celoj teritoriji Srbije. Takođe, osim na tržišta Srbije i Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine C proizvode plasiraju i na druga susedna tržišta regiona. Kako iz kompanije kažu, sa velikim distributerima i trgovinskim lancima imaju dobru saradnju, ali se njihovi proizvodi mogu naći i u manjim prodavnicama, a podjednako dobro se prodaju u svim trgovinskim formatima. “Politika naše kompanije jeste da svake godine proširujemo portfolio sa nekoliko novih proizvoda nastavljajući tako da odgovaramo na zahteve i potrebe naših potrošača. Kada je reč o pudinzima, stalno uvodimo inovacije, kako u proizvodnji, tako i u ukusima. Novitete svakako planiramo za prvi kvartal naredne godine i to će biti pravo iznenađenje”, otkrivaju iz Dr.Oetkera.

PODRAVKA
Dolcela kao Podravkina marka praškastih proizvoda postoji na tržištu Srbije od 2003. “Lansirana sa misijom da pruži potrošaču proizvode vrhunskog kvaliteta koji omogućavaju brzu, jednostavnu i kreativnu pripremu ukusnih proizvoda, Dolcela se vrlo brzo nametnula kao jak konkurent na tržištima jugoistočne Europe”, kažu iz Podravke. Dolcela danas u grupi proizvoda deserti, kao najznačanije ima praškaste pudinge. Potrošačima je ponuđena široka paleta raznovrsnih ukusa pudinga: vanila i čokolada kao apsolutni lideri među ukusima, zatim jagoda, malina, lešnik. Prošle godine, Podravka je i obogatila svoj asortiman lansiranjem dva nova premium ukusa – čokolada premium
i burbon vanila, kojima su, kako iz kopmanije kažu, želeli da zadovolje istančane ukuse i najizbirljivijih sladokusaca. “Puding burbon vanilu karakteriše prirodna aroma vanile burbon koju nadopunjuju zrnca mlevene mahune vanile, dok je puding čokolada premium savršena kombinacija kakaa i čokolade koji daju jedinstven kremasti ukus”, pojašnjavaju iz kompanije. Podravka pudinzi postoje u gramaturama od 37g do 53g, a idealni su za pripremu deserata, ali i krema za kolače.

YUMIS
Prehrambena industrija Yumis iz Niša je na tržištu prisutna sa sopstvenim brendom pudinga u ukusima vanile, jagode, maline, čokolade, kakaa. Puding se plasira u pakovanjima od 40g (voćni ukusi i vanila), 45g (čokolada, kakao), 1kg, 5kg, čime se, kako objašnjava Milan Marković, direktor prodaje, kompanija prilagođava kako potrebama pojedinačnih domaćinstava tako i profesionalnim kupcima (HoReCa sektor). “Uz kombinaciju savremenog sistema pakovanja, pažljivog odabira kvalitetnih sirovina i proverenu recepturu postiže se prepoznatljiv ukus pudinga. Yumis
proizvodi i pudinge privatne robne marke za ključne kupce – Delhaize Srbija, Idea, Univerexport, Florida Bel”, kaže Marković. Kao najprodavaniji Yumisov puding izdvaja se puding vanila, koji je ujedno i u samom vrhu po prodaji ukupnog Yumis asortimana i koji, prema Markovićevim rečima, zahvaljujući autentičnom ukusu i visokom kvalitetu skoro 20 godina pronalazi put do potrošača. Yumis pudinzi se distribuiraju širom Srbije, a najbolji rezultati se postižu na teritoriji Vojvodine i južne Srbije. Distribucija se vrši kroz KA, kapilarno kroz TT kanal, preko distributera, pri čemu su svi kanali prodaje podjednako zastupljeni. Takođe, ovi proizvodi dostupni su i potrošačima u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni, Albaniji, Nemačkoj, Francuskoj. “Yumis stalno prati želje potrošača i na osnovu toga su u planu neki novi ukusi, koji će osvežiti postojeći asortiman. Takođe je u pripremi redizajn ambalaže, jer smatramo da atraktivan dizajn sve više opredeljuje kupca na samom mestu kupovine”, dodaje Marković.

GFK ANALIZA TRŽIŠTA
GfK Beograd ConsumerScan – Panel domaćinstava je istraživački projekat specifičan po svojoj kontinuiranosti, jer ispitivanje traje neprekidno. S obzirom na to da je metodologija standardizovana na nivou GfK grupe, svi rezultati su uporedivi i lako se mogu uočiti specifičnosti tržišta različitih država. Uzorak panel istraživanja u Srbiji čini 1.500 domaćinstava koja, putem posebnog dnevnika, prijavljuju svoje dnevne kupovine robe široke potrošnje koja je namenjena isključivo za potrošnju unutar domaćinstva (potrošnja van domaćinstva nije uključena). Na taj način se mogu dobiti informacije o veličini tržišta, učešću proizvođača ili uočiti promene u kupovnom ponašanju, razvoju maloprodaje, trendovima i drugo.
Analiza tržišta pudinga u prahu se odnosi na podatke GfK panela domaćinstava od aprila 2010. zaključno sa martom 2011. godine. Praškasti pudinzi imaju raznovrsnu primenu u domaćinstvima. Često se koriste kao glavna poslastica, koja se može služiti bez ili sa dodacima, poput voća, šlaga i slično. Ali isto tako, ovi proizvodi se mogu koristiti i kao jedan od sastojaka u pripremi kolača/torti. Tome u prilog govori i podatak da je vanila dominantan ukus na tržitu sa osvojenih 65 odsto tržišnog učešća. Čokolada, kao prvi sledeći ukus zauzima tek 19 odsto tržišta. Prednost pudinga u prahu, osim spomenute višenamenske upotrebe, je i brza priprema. Međutim, bez obzira na ove spomenute prednosti, u jednogodišnjem periodu, samo polovina domaćinstava u Srbiji kupovala je ove proizvode. GfK panelom domaćinstava registrovano je 18 proizvođača u posmatranom periodu. Četiri vodeća proizvođača, poređana po abecednom redu – Aleva, Centroproizvod, Dr.Oetker i Yumis zazimaju 2/3 ovog tržišta. C Fantastiko, proizvodna marka Centroproizvoda, zauzima ubedljivo prvo mesto po bazi kupaca. Od ukupnog broja kupaca praškastih pudinga, 63 odsto njih je kupilo bar jednom ovaj proizvod u analiziranom periodu. Prva sledeća marka, Yumis sledi sa 26 odsto od ukupne baze korisnika ovih proizvoda. Aleva (17 odsto) i Dr.Oetker (14 odsto) su osvojili nešto manje baze kupaca ovih proizvoda. C Fantastico, osim najbrojnije, ima i najlojalniju bazu kupaca. Kupci ove marke 59 odsto svojih ukupnih potreba za ovom kategorijom proizvoda zadovoljavaju, upravo, pomenutom proizvodnom markom. Yumis i Dr.Oetker imaju različite baze kupaca po veličini, ali slične po lojalnosti. Yumis 40 odsto, a Dr.Oetker beleži 38 odsto ostvarene lojalnosti. Aleva, među izabranim markama ima najmanje lojalnu bazu kupaca (33 odsto). Tradicionalne prodavnice su najznačajnije prodajno mesto za kategoriju praškastih pudinga. Njihov udeo na tržištu iznosi 32 odsto u posmatranom periodu. Odmah potom slede supermarketi sa 29 odsto ostvarenog tržišnog učešća. Minimarketi, kao treći vodeći kanal prodaje na ovom tržištu, su osvojili 26 odsto od ukupnog tržišta pudinga u prahu. Osim ova tri vodeća kanala prodaje pudinga u prahu, ovi proizvodi su dostupni u cash&carry objektima (tržišno učešće pet odsto) i hipermarketima (tržišno učešće šest odsto). Ostali kanali, poput prodavnica zdrave hrane gde ovi proizvodi mogu biti kupljeni i na meru, čine svega dva odsto posmatranog tržišta. Trgovačke marke su osvojile 8,7 odsto tržišta pudinga u prahu u posmatranom periodu, što je iznad proseka u odnosu na ukupno tržište robe široke potrošnje. Još jedan interesantan podatak u vezi sa kanalima prodaje, jeste da je 12 odsto ukupnih kupljenih količina ovih proizvoda kupljeno na promociji. Svi izneti podaci, o prisutnosti proizvođača, trgovačkih marki, njihovoj koncentraciji, veličini baze kupaca, različitim mogućnostima primene ovih proizvoda govore u prilog tome da prostora za dalji razvoj ovog tržišta još ima.

Pripremila: Milica Petrović