Univerzalna sredstva za čišćenje

Foto: Freepik

Prema tipu pakovanja, dominiraju univerzalna sredstva za čišćenje u boci (61,5%), kao i u spreju sa pumpicom (28,8%), pokazuju podaci NIQ-a.

NielsenIQ analiza tržišta:
U savremenom svetu, gde su brzina i efikasnost ključni, pronalaženje pravog proizvoda za čišćenje može biti izazov. Međutim, univerzalna sredstva za čišćenje postaju sve popularnija opcija zbog svoje svestranosti i praktičnosti.
Šta čini univerzalna sredstva za čišćenje tako efikasnim? Ovi proizvodi su formulisani da efikasno uklone prljavštinu i mrlje sa različitih površina, uključujući pločice, staklo, drvo, i čak tkanine. To znači da više nije potrebno imati različite proizvode za svaku vrstu površine u domu. Pored toga, univerzalna sredstva za čišćenje često imaju neutralan miris, što ih čini pogodnim za svežinu u domu. Još jedna prednost korišćenja univerzalnih sredstava za čišćenje je ekonomska isplativost. Kupovina jednog proizvoda umesto nekoliko različitih može rezultirati uštedom novca, a istovremeno smanjuje broj boca i ambalaže koji se koriste i bacaju.
Ukratko, univerzalna sredstva za čišćenje nude praktično i efikasno rešenje za održavanje higijene u domu. Njihova svestranost, blag miris i ekonomska isplativost čine ih idealnim izborom za svako domaćinstvo koje teži čistom i svežem okruženju.

Po regionima i kanalima prodaje
Podaci kompanije NielsenIQ odnose se na količinsko učešće na tržištu Srbije za period januar 2023 – decembar 2023. godine.
Prema tim podacima, kroz kanal hipermarketa i supermarketa se proda 34,9% univerzalnih sredstava za čišćenje, na velike radnje i drogerije ‘odlazi’ ukupno 32,5% kategorije, na srednje radnje 13,5%, na male radnje 10,9%, a kroz diskontere se proda 8,1% univerzalnih sredstava za čišćenje.
Posmatrano po regionima (u podelu nisu uključeni diskonteri), situacija je sledeća: u Beogradu je realizovano 31% prodaje univerzalnih sredstava za čišćenje, u Vojvodini se proda 25,8% kategorije, 22,1% prodaje ‘dolazi’ iz centralne zapadne Srbije, dok se preostale prodaje (21,2%) realizuju u centralnoj jugoistočnoj Srbiji.

Po veličini i tipu pakovanja
Prema veličini pakovanja, najpopularnija su univerzalna sredstva za čišćenje od 750g/ml (38,5%), pa od 1.000g/ml (23,3%), zatim 500g/ml (14%), 650g/ml (po 3,9%), 600g/ml (1,2%), 1.500g/ml (1%), 2.000g/ml (0,3%), i 250g/ml (0,2%).
Prema tipu pakovanja, dominiraju univerzalna sredstva u boci (61,5%) i spreju sa pumpicom (28,8%), blister pakovanja (6%), a slede kesica (0,9%) i aerosol sprej (0,6%).

Po formi proizvoda
Kada je reč o formi proizvoda, najviše se prodaju univerzalna sredstva za čišćenje u obliku tečnosti (71,1%), zatim gela (10,7%), krema (9,5%), maramica (0,6%) i pene (0,1%).

Vodeći igrači
Top proizvođači (po abecednom redu) su: Colgate Palmolive, Henkel, Simchem, Unilever i proizvođači privatnih robnih marki.
Vodeće robne marke (po abecednom redu) su: Ajax, Axel, Bref, Domestos i privatne robne marke.