STOP SHOP POSTAJE ZELEN: Sertifikovan celokupan portfolio u Srbiji

26. VII 2022 | Nakon prethodnog dobijanja prvog zelenog BREEAM sertifikata u Srbiji za ritejl park Stop Shop Lazarevac 2020. godine, austrijska kompanija za komercijalne nekretnine Immofinanz dobila je BREEAM In-Use sertifikat održivosti za ceo Stop Shop portfolio sa 14 ritejl parkova u Srbiji.

Ovim uvođenjem, srpski Stop Shop portfolio postao je prvi potpuno BREEAM sertifikovan, među 10 zemalja u kojima je Immofinanz prisutan. Ritejl parkovi su postigli veoma dobre ocene, u rasponu od najviše ocene ‘odličan’ do najmanje ‘veoma dobar’.

BREEAM sistem sertifikacije je vodeći i najrasprostranjeniji metod sertifikacije nekretnina. On određuje najviše moguće standarde za održivi dizajn i upravljanje imovinom i postao je merilo za definisanje ekološke podobnosti zgrade. Kriterijumi za procenu pokrivaju pitanja kao što su energija, voda i kanalizacija, upravljanje otpadom, korišćenje materijala, korišćenje zemljišta, ekologija, biodiverzitet, zdravlje i blagostanje.

Dalje proširenje zelenih sertifikata u Stop Shop portfoliju je sastavni deo Immofinanzove ESG strategije koja takođe uključuje postizanje nulte emisije gasova do 2040. za celokupni portfolio.

Ranije ove godine, Immofinanz je postao član Saveta za zelenu gradnju Srbije (SGBC), organizacije koja se zalaže za primenu održivih rešenja i promociju zelene gradnje u građevinskoj industriji.

Stop Shop u Lazarevcu je najbolji primer Immofinanzovog održivog pristupa. Radnja je opremljena vetrogeneratorom i fotonaponskim sistemom javne rasvete koji joj obezbeđuje čistiju energiju iz održivih izvora. Štaviše, na prostoru Stop Shopa u Lazarevcu raste urbana šuma, dok je 430 biljaka zasađeno na prostoru od približno 100 kvadratnih metara po metodu japanskog botaničara Akira Mijavakija – drveće raste blisko jedno uz drugo primajući sunčevu svetlost odozgo i raste kompaktno nagore. Mala šuma sa integrisanim sistemom za navodnjavanje pomaže u očuvanju biodiverziteta, poboljšanju kvaliteta vazduha i sposobnosti tla da zadrži vodu. Imofinanz će, kako obećavaju iz kompanije, na osnovu iskustva stečenog u Lazarevcu nastaviti dalju sadnju u vidu gradskih šuma.

Stop Shop portfolio u Srbiji obuhvata 14 ritejl parkova: u Čačku, Lazarevcu, Nišu, Požarevcu, Vršcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Borči, Smederevu, Subotici, Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru.