StarTech program: Više od 200 prijavljenih za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji

9. VI 2021 | Više od 200 preduzetnika i početnika u poslovanju iz svih krajeva Srbije prijavilo se za podršku u okviru StarTech programa, u želji da digitalizuju svoj biznis i plasiraju nove proizvode na tržište. Prvi javni poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava zatvoren je 4. juna, a pobednici konkursa biće poznati u septembru, nakon javnog predstavljanja finalnih projekata.

Iako je gotovo svaka treća prijava iz IT industrije, za pomoć u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara, konkurisali su i inovatori koji dolaze iz tradicionalnih sektora poput poljoprivredne, građevinske, mašinske, drvne, tekstilne industrije i sl. Razvoj softvera, aplikacija i uređaja koji bi poboljšali prinose u voćarstvu, podstakli korišćenje obnovljivih izvora energije i pomogli osobama sa smetnjama u razvoju samo su neke od pristiglih ideja, koje će stručni žiri proveriti do kraja ovog meseca.

“Ovoliko interesovanje privrednika i preduzetnika nadmašilo je sva očekivanja i najbolje govori o potrebi za ovakvim vidom podrške. Većini aplikanata dodatna sredstva su potrebna pre svega za ljudske resurse, zatim nabavku savremene opreme, istraživanja i razvoj softvera. Posebno nam je drago što su osim iz Beograda i drugih većih gradova, inovativni biznis planovi stigli i iz manjih opština poput Boljevca, Žitišta ili Kosjerića, u kojima mogu značajno da doprinesu boljim uslovima života i zapošljavanju novih ljudi na lokalu”, kaže Dušan Vasiljević, direktor za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Vasiljević podseća da će imena finalista biti poznata do kraja jula, a pobednici izabrani i u zavisnosti od toga da li njihova inovacija ima globalni ili lokalni potencijal, da li može da doprinese otvaranju novih radnih mesta i rastu izvoza i poboljšanju domaće privrede. Konačnu odluku će doneti tim sastavljen od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva.

Predviđena je dodela oko 30 grantova i to oko dve trećine za početnike u poslovanju u maksimalnom iznosu do 25.000 dolara, šestina preduzećima osnovanim pre 2019. koja su konkurisala za grantove do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, dva projekta mogu da računaju na bespovratna sredstva do 100.000 dolara.

StarTech je trogodišnji projekat koji sprovodi NALED, uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris i u saradnji sa Vladom Srbije. U cilju unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema, predviđena su još dva javna poziva tokom 2022. i 2023. godine, a ukupno će biti dodeljeno oko 3,5 miliona dolara kroz 100 grantova, kao i do 3.000 sati ekspertske podrške.

Najuspešniji inovatori dobiće priliku da predstave svoje ideje i projekte na investicionim konferencijama u Evropi i svetu. Na ovaj način program StarTech podržava promociju domaće privrede i naših stručnjaka u svetu, a istovremeno doprinosi jačanju pozicije Srbije na mapi svetskih investitora kao zemlje u kojoj su povoljni uslovi za ulaganje i razvoj inovacija, saopšteno je iz NALED-a.