ODRŽANA CSR SRBIJA, KONFERENCIJA POSVEĆENA DRUŠTVENO-ODGOVORNOM POSLOVANJU

03. VI 2019. | Color Media Communications već petu godinu zaredom organizuje konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju – ‘CSR Srbija 2019’ – Pioniri društvene odgovornosti.

Kako je saopšteno, na ovogodišnjoj konferenciji koja je održana 30. maja, predstavili su se lideri globalne održivosti u svetu i kod nas. Govorili su o implementaciji cirkularne ekonomije, zašto je ona važna za Srbiju,  koji su njeni benefiti. Osim unapređenja ekonomije i mogućnosti stvaranja novih radnih mesta, koncept cirkularne ekonomije je neminovan, jer je ugrađen u evropske propise. Procene su da se uvođenjem cirkularne ekonomije u Srbiji mogu otvoriti nova radna mesta i da se može povećati konkurentnost domaće privrede, naročito u sektoru reciklaže.

Broj kompanija u Srbiji koje integrišu CSR principe u strategiju poslovanja i razvijaju strateške CSR programe iz godine u godinu je sve veći. Teme konferencije bile su kompanije koje su posvećene ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ekonomsko osnaživanje žena, a od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije.

Konferenciju su otvorili Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Robert Čoban presednik Color Press Groupa i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine.

Brankica Jankovic je uputila reči podrške društveno-odgovornom delovanju kompanije CPG i istakla da biznis i ljudska prava nisu na različitim već na istim stranama. Prisutnima je predstavila akciju sa mladim ‘isterivačima’ diskriminacije u kojoj učestvuju srednjoškolci širom Srbije, putem panela i edukacija.

“Mi smo pre nekoliko godina organizovali panel sa mladim ‘isterivačima’ diskriminacije u kojima su srednjoškolci širom Srbije ‘isterivali’ ovu ideju. Dobro je kada upravo oni govore o izazovima klimatskih promena i očuvanju životne sredine, jer ćemo je upravo njima ostaviti u nasleđe. Posebno je važno što su se mladi uključili u ovu akciju i time razbili predrasudu da su oni manje zainteresovani za budućnost planete”.

Ministar Goran Trivan je govorio o zelenoj ekonomiji. Istakao je značaj razvijanja ekološke svesti u svakom pojedincu – svest da planetu nasleđujemo od prethodnih generacija i da je ostavljamo budućim generacijama.

“Juče je umro poslednji primerak indonežanskog nosoroga. Od osam miliona životinjskih vrsta na planeti čak milion je u izumiranju! Planeta na kojoj živimo se nalazi u velikoj opasnosti a glavni problem leži u ljudskoj pohlepi i težnji korporacija za profitom. Zato je važno da vidimo ovakve primere, kompanije koje posluju na principima održivog razvoja”.

Panele konferencije mozete pogledati ovde: http://www.color.rs/csrsrbija2019/

Konfrenciju su podržale kompanije: Vojvođanska banka, Delta holding, Unicef Srbija, Telenor fondacija, Aqua Viva, Sigma Kula – Hlorogen, GSK, AMS Osiguranje.