Kašice za bebe

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 82, mart 2011.)

 

Dečje kašice namenjene su najmlađem i najlepšem delu ljudske populacije, u najosetljivijem periodu rasta i razvoja. Danas, u eri ekspanzije razvoja tehnologije proizvodnje hrane, dečje kašice predstavljaju zdravu hranu bez konzervansa, veštačkih boja i aditiva.

Razvoj kategorije
Tokom prošlog veka, progresivni razvoj nauke i tehnologije uslovio je i promenu tokova društvenog života, emancipaciju žena i njihovo zapošljavanje, što je neminovno skratilo i vreme boravka majki sa svojom decom, pa samim tim i vreme za pripremu hrane za mališane. U skladu sa vremenom, menjali su se i načini zbrinjavanja i ishrane dece i rasla je potreba za industrijski proizvedenom dečjom hranom, naročito u razvijenim zemljama Amerike i zapadne Evrope. Smatra se da je industrijska proizvodnja hrane za odojčad i malu decu započeta krajem 20. veka. Već početkom 20. veka, brašno od samlevenog dvopeka i mleka pakovano je u kutije i prodavano u Bavarskoj i Minhenu. U drugoj polovini 20. veka, u skladu sa učenjem dr Hansa Milera, oca organsko biološke poljoprivrede, počinje uzgajanje poljoprivrednih kultura prirodnim metodama, daleko od industrijskih zona i bez hemikalija, što predstavlja začetak proizvodnje kašica od mesa i povrća za odojčad. Ubrzo se unapređuje i način pakovanja dečje hrane, koja se više ne pakuje u limenkama kao u početku, već u staklenim teglicama.

U skladu sa trendovima
Proizvodnja dečjih kašica je danas usklađena sa najnovijim dostignućima savremene nauke o ishrani, trendovima uzgoja povrtarskih i voćarskih kultura i najsavremenijim tehnologijama proizvodnje hrane. To podrazumeva hranu koja zadovoljava standarde stručnih institucija, preporuke SZO i najvećih stručnih autoriteta, sirovine gajene BIO sistemom bez prisustva hemikalija i finalne proizvode bez dodataka aditiva, aroma, konzervanasa i boja. Proizvođači dečjih kašica sada nude širok asortiman ovih proizvoda, zapremine od 125 do 200g, koji su namenjeni deci uzrasta od šestog meseca, prema uputstvu pedijatara. Prvo što se bebama preporučuje jesu žitne kašice od pirinča i kukuruza kombinovane sa povrćem. Važno je napomenuti da kukuruz i pirinač za razliku od drugih žitarica ne sadrže gluten, koji može izazvati alergiju kod dece.

Domaće tržište
Proizvodnja dečjih kašica na prostorima Srbije počela je 1983. godine. Domaće kašice za bebe proizvode se u skladu sa poštovanjem zakona prirode, naučnim postavkama i principom da su ljudi određenog područja genetski kodirani za hranu sa tog područja. Koriste se pre svega sirovine domaćeg porekla, sa ekološki čistih područja, strogo kontrolisanog načina gajenja kultura, prerade i finalizacije istih.

Voćne kašice
Kašice proizvedene od raznih vrsta najkvaliitetnijeg voća, odnosno plodova potpune tehnološke zrelosti i biološke vrednosti obiluju vitaminima, mineralima, dijetnim vlaknima, antocijanskim bojama, što omogućuje pravilan rad digestivnog sistema, formiranje enzimskog kompleksa i imunog sistema.

Kašice od povrća i mesa
Povrtne kašice u kombinaciji sa pilećim, ćurećim, telećim i jagnjećim mesom obezbeđuju i visoko vredne proteine, jer meso mladih životinja je lako svarljivo i visokog procenta iskoristljivosti.

Značaj i prednosti
Prednosti korišćenja kašica u ishrani male dece ogledaju se u njihovoj praktičnosti (teglica se zagreje u posudi sa toplom vodom) i mogućnosti korišenja van kuće (izleti, putovanja). Trend proizvodnje dečjih kašica u svetu i kod nas koncipiran je na visokim standardima organskog uzgoja sirovina i higijene proizvodnje u skladu sa HACCP standardima. Njihova prodaja bi se mogla unaprediti tako što bi, organizovanim promocijama i predavanjima, nutricionisti, pedijatri i tehnolozi približili ove proizvode kako potencijalnim kupcima, tako i zdravstvenim radnicima, koji bi kroz medicinski marketing ukazali na značaj i vrednost industrijskih dečjih kašica.

Jovanka Petrović,
Menadžer tržišta za Juvitanu
Koncern Swisslion-Takovo