IMMOFINANZ PROŠIRUJE STOP.SHOP PORTFOLIO NA 80 LOKACIJA SA OSAM NOVIH AKVIZICIJA

14. XI 2018 | Immofinanz proširuje svoj brend ritejl parkova Stop.Shop kupovinom osam novih ritejl parkova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, po ukupnoj ceni od oko 90,5 miliona evra. Najnoviji objekti su u potpunosti izdati i generišu godišnji prihod od iznajmljivanja, po gruboj proceni od oko 7,2 miliona evra, što predstavlja bruto povraćaj od oko 8%. Ovim akvizicijama se Stop.Shop portofolio kompanije Immofinanz proširio na ukupno 80 lokacija u devet zemalja sa preko 567.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje koji imaju vrednost od oko 800 miliona evra. Trenutno su pod razmatranjem dalje akvizicije, dok su dva Stop.Shop ritejl parka, u Srbiji i Poljskoj, u razvojnoj fazi.

“Ove akvizicije će ojačati našu poziciju vodećeg operatera ritejl parkova u Evropi, a početak poslovanja u Hrvatskoj označiće naš ulazak na novo EU tržište koje je veoma privlačno našim međunarodnim zakupcima. Kombinacija dobre lokacije, velike posećenosti, povoljne lokalne konkurencije i poznatih zakupaca karakteristična je za ovakve atraktivne, investicione prilike. Osim toga, povratna dobit na ovim tržištima govori sama za sebe”, objašnjava Ditmar Rajndl, menadžer operacija kompanije Immofinanz. “Naš cilj je da povećamo broj Stop.Shop ritejl parkova na više od 100 – kako daljim akvizicijama tako i našim razvojnim projektima”.

Očekuje se da će kupovina navedenih lokacija biti zvanično zaključena do kraja 2018. Kupovina će biti finansirana interno, iz likvidnih sredstava.

Akvizicija u Srbiji uključuje ritejl parkove sa skoro 32.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje u Subotici, Borči i Smederevu. Time će Stop.Shop brend u Srbiji biti prisutan na devet lokacija sa 83.600 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Prodavac u Srbiji je MPC Group.

Novi objekti u Sloveniji obuhvataju tri ritejl parka u Mariboru, Krškom i Ptuju sa oko 22.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Slovenački Immofinanz ritejl park portfolio će time porasti na devet lokacija sa 52.300 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Dva ritejl parka kupljena u Hrvatskoj imaju skoro 13.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i nalaze se u Osijeku i Valpovu. MDI Group je prodala ove lokacije u Sloveniji i Hrvatskoj.

Nove nekretnine imaju atraktivnu kombinaciju zakupaca koja uključuje i zakupce koji su već ustanovili svoje mesto u drugim Stop.Shop ritejl parkovima, kao što su Deichmann, H&M, C&A, Takko, KiK i JYSK. Kada se transakcija zaključi, nekretnine će biti rebrendirane  u skladu sa Stop.Shop konceptom.