IMMOFINANZ OTVARA ČETIRI NOVA STOP SHOPA U SRBIJI

22. XII 2020. | Immofinanz nastavlja ekspanziju svog brenda ritejl parkova – Stop Shop i proširio je portfolio za osam novih objekata, neznatno pre kraja ove godine. Šest ritejl parkova u Srbiji i Češkoj, sa oko 43.000m², kupljeno je od kompanije Mitiska REIM, belgijskog investitora specijalizovanog za ove vrste komercijalnih nekretnina. Osim toga, Immofinanz je obavio i akviziciju ritejl parka od oko 5.500m² u Voitsbergu, u Austriji, tokom četvrtog kvartala 2020. godine. Portfolio u Hrvatskoj biće proširen za jedan objekat u gradu Ludbreg. Očekivani godišnji prihod od novih ritejl parkova iznosi približno 5,7 miliona evra, a bruto prinos kreće se do 8,9%, na primer u Srbiji. Sa bruto prinosom od 7,7%, prosečni prinos kupljenih ritejl parkova je iznad proseka Stop Shop portfolija, koji od trećeg kvartala 2020. godine iznosi 7,4%.

Stop Shop portfolio sada uključuje ritejl parkove na ukupno 98 lokacija u devet zemalja, sa skoro 720.000m² prostora za iznajmljivanje i vrednošću od približno jedne milijarde evra. Buduće akvizicije i projekti internog razvoja su trenutno u pripremi.

“Naši Stop Shop ritejl parkovi su isplativ, visokoprinosni ritejl format koji je otporan na krizu. Visoka standardizacija omogućava nam da zakupcima ponudimo atraktivne rente i operativne troškove. Takođe smo fokusirani na to da imamo pristupačne proizvode, koji su veoma popularni kod potrošača u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj koncept se takođe pokazao uspešnim tokom pandemije virusa COVID-19. Broj posetilaca se nakon prvog talasa vrlo brzo vratio na uobičajeni nivo. Zakupci koji daju popuste posebno imaju benefit od toga što potrošači sve više obraćaju pažnju na cene”, objasnio je Dietmar Reindl, glavni operativni direktor kompanije Immofinanz i dodao: “Naši planovi uključuju srednjeročno povećanje na 140 Stop Shop lokacija, pri čemu nameravamo da se fokusiramo na tržište centralne i istočne Evrope, jugoistočne Evrope i Austrije, kao i selektivan ulazak na tržišta drugih zapadnoevropskih zemalja”.

Akvizicije objekata u Austriji, Češkoj i Hrvatskoj su već finalizovane. Ritejl park u Voitsbergu, koji je kupljen od lokalne kompanije iz industrije nekretnina, povećava broj Stop Shopova u Austriji na 14, sa oko 67.000m² prostora za iznajmljivanje. Dva ritejl parka u češkim gradovima Prag i Litvinov, sa ukupno 14.700m² proširuju portfolio Stop Shopa u ovoj zemlji na 12 lokacija, sa skoro 88.000m² prostora za iznajmljivanje.

Novi ritejl parkovi u Srbiji nalaziće se u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru, sa oko 28.200m² prostora za iznajmljivanje. Stop Shop portfolio u Srbiji sada će obuhvatiti ukupno 14 ritejl parkova, sa približno 121.000m². Zaključivanje posla se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine.

Immofinanz je na tržište Hrvatske ušao sa svojim Stop Shop brendom krajem 2018. godine. Zajedno sa novim objektima, kompanija će u ovoj državi imati tri Stop Shopa sa 16.400m², a budući projekti su u pripremi.

Svi novi objekti imaju atraktivan miks zakupaca, sa svakodnevnim praktičnim proizvodima. Među najvećim zakupcima, koji se takođe nalaze u brojnim drugim Stop Shop ritejl parkovima, nalaze se Spar, dm, Deichmann, Intersport, Takko i KiK. Novi objekti će sada biti preimenovani kako bi odražavali Stop Shop koncept i uskoro će se pojaviti u tipičnim žutim i antracit bojama brenda.