Higijenski ulošci

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 56, januar 2009.)

 

Higijenski ulošci su važan deo intimne higijene svake žene. To su proizvodi napravljeni od upijajućih materijala koji imaju sposobnost upijanja krvnih odlivaka. Žene ih koriste kod menstrualnog krvarenja, posle ginekoloških hirurških intervencija, posle porođaja… Danas postoji mnogo vrsta higijenskih uložaka, od debljih do ultra-tankih, od lakih do onih za jake odlive i noćnih.

Kako su nastali
Jednokratni higijenski ulošci kakve danas poznajemo duguju svoj nastanak medicinskim sestrama koje su prve došle na ideju da za upijanje menstrualnog odliva koriste celuloznu vatu, koja se inače u bolnicama koristila za previjanje rana. Kasnije su ovaj postupak unapredile umotavajući vatu u zavoje u pravougaonom obliku. Tako su se proizvođači zavoja i medicinskog sanitetskog materijala dosetili da bi mogli da proizvode uloške od vate pravougaonog oblika.

Masovna proizvodnja
Do početka masovne proizvodnje higijenskih uložaka došlo je negde oko 1888. godine sa Southall ulošcima, a prvu reklamu za ove proizvode objavo je Kotex, u SAD-u 1921. godine.
Međutim, ovakvi ulošci su u početku bili veoma skupi i smatrali su se za luksuznu robu dostupnu samo bogatim ženama. Bilo je potrebno da prođe desetak godina da higijenski ulošci postanu proizvod široke potrošnje, dostupan svakoj ženi. Prvi higijenski ulošci bili su napravljeni od pamučne vate, sa zaštitom od polietilena i posebnim pojasom (kaišem) i kukicama kojima su se pričvršćivali za pojas. Zbog toga što su bili veoma nezgodni za nameštanje, ovakvi ulošci su vrlo brzo izašli iz proizvodnje, a zamenili su ih ulošci sa samolepljivom trakom sa donje strane, kojom su se pričvršćivali za donji veš.

Današnji ulošci
Danas su higijenski ulošci dostupni u mnogo različitih oblika uzimajući u obzir ne samo funkcionalnost i moć upijanja, već i udobnost, dizajn, stil svake žene. Neke od najvećih inovacija koje su promenile percepciju uložaka kod žena su uvođenje ‘krilaca’, mirišljavi ulošci, ulošci za svakodnevnu upotrebu, čija je uloga da štite donji veš, a ne da upijaju menstrualne odlive, veliko smanjenje debljine (ultra-tanki ulošci su svega 3mm debeli), dodatak biljnih ekstrakata ili negativnih jona; sve u cilju zadovoljenja potreba žena.
Proizvodnja i konkurencija kada su higijenski ulošci u pitanju su se toliko razvile da svaka žena ima svoj omiljeni brend i veliki broj različitih prozvoda među kojima može da izabere ono što je odgovarajuće – za svaku pojedinačnu situaciju.

Alternativa
Međutim, treba spomenuti da su se, sa buđenjem ekološke svesti i pojavom feminističkih pokreta, kasnih 80-tih godina 20. veka, ponovo pojavili višenamenski tekstilni higijenski ulošci koji mogu da se peru. Prave se od različitih tekstilnih vlakana – uglavnom od flanela i konoplje. Ima ih i sa krilcima i bez njih. Ne bacaju se posle upotrebe, tako da su ekološki, ekonomičniji za žene, a ništa se ne gubi na funkcionalnosti i udobnosti proizvoda. Za sada se ovakvi ulošci uglavnom prodaju preko interneta. Oglašavaju se u feminističkim publikacijama, kao i u časopisima o ekologiji i prirodnom zdravlju. Ovim proizvodima se predviđa svetla budućnost jer su apsolutno bez alergena, hemikalija i parfema i sigurno su pogodniji za upotrebu ženama koje imaju iritacije od jednokratnih higijenskih uložaka.

Jelena Ćirić,
Distribution Development Manager,
ITM Group