Deterdžent za veš

(tekst je objavljen u Progressive magazinu br. 187, maj 2021)

 

TRŽIŠTEM DOMINIRA PET VELIKIH BRENDOVA

 

Kategorija deterdženta za veš je prethodnih godina započela transformaciju – nakon ekspanzije tečnog, odnosno deterdženta u obliku gela, na tržištu se pojavljuje sve više novih proizvoda u obliku kapsula, koji nude pojednostavljenje procesa pranja veša obezbedivši lakše doziranje.

 

GfK analiza tržišta

Jelena Milutinović, Research Consultant, Consumer Panel Services:
Analiza tržišta deterdženta za veš u domaćinstvima u Srbiji odnosi se na podatke GfK panela domaćinstava za period od aprila 2020. do januara 2021. godine.

U analiziranom desetomesečnom periodu deterdžent za veš je bar jednom kupilo 89% domaćinstava, a frekvencija kupovine je opala za 5% u odnosu na isti period godinu dana ranije. Kategorija deterdženta za veš je prethodnih godina započela transformaciju – nakon ekspanzije tečnog, odnosno deterdženta u obliku gela, na tržištu se pojavljuje sve više novih proizvoda u obliku kapsula, koji nude pojednostavljenje procesa pranja veša obezbedivši lakše doziranje.

Praškasti deterdžent i dalje dominira kategorijom, sa 60% vrednosti, ali je ovaj procenat manji nego ranijih godina. Tečni i deterdžent u obliku gela ‘pokriva’ 23% vrednosti, a kapsule su dostigle učešće od 14%.

Tržištem dominira pet velikih brendova, koji ‘pokrivaju’ čak 77% vrednosti celokupne kategorije. To su, abecednim redosledom: Ariel, Duel, Merix, Persil i Perwoll.

Najveću bazu kupaca u analiziranom periodu ostvarili su Persil i Merix, sa relativnom penetracijom od 45% i 42% respektivno. Za njima sledi Ariel, koji je za ovih deset meseci bar jednom kupilo 36% kupaca kategorije. Duel je ostvario relativnu penetraciju od 27%. Perwoll, koji je među vodećih pet brendova jedini specijalizovani deterdžent, bar jednom je kupila 1/5 kupaca kategorije. Najveću lojalnost ostvarili su Persil i Ariel, 42% i 40%, sledi Duel sa 37%. Merix je ostvario lojalnost od 29%, a Perwoll od 17%.

U poređenju sa drugim kategorijama proizvoda za održavanje domaćinstava, trgovačke marke beleže veoma nisko učešće, 3%. I pored ovako niskog učešća, trgovačke marke imaju bazu koju čini čak 18% kupaca kategorije.

Polovina vrednosti kategorije kupljena je u supermarketima (30%) i minimarketima (20%), dok je učešće hipermarketa i tradicionalnih prodavnica po 18%. Drogerije su ostvarile učešće od 7%, slično procentu ostvarenom u istom periodu godinu dana ranije.

Promotivne aktivnosti imaju, blago rečeno, veliki uticaj na kupovinu kategorije, o čemu govori podatak da je učešće promocija u vrednosti kategorije deterdženta čak 48%.