DELHAIZE SERBIA NA FESTIVALU ZDRAVLJA

8. X 2018 | Veliko interesovanje vladalo je i ove godine za Festival zdravlja, u okviru kojeg su dva dana posetioci mogli da dobiju savete zdravstvenih radnika, provere zdravstveno stanje, ali i budu deo različitih tribina na teme važne za svakodnevno bolje funkcionisanje.

Na panelima ‘Borba protiv malignih bolesti’ i ‘Borba protiv gojaznosti dece’, u organizaciji zlatnog sponzora Festivala, kompanije Delhaize Serbia, kroz izlaganje svih učesnika poslate su poruke o važnosti prevencije i povećanju svesti kod svakog pojedinca koliko može za sebe, ali i za svoje najbliže da učini da bi svi živeli zdravije – od zdravije ishrane, fizičke aktivnosti do redovnih pregleda.

Panel borba protiv gojaznosti dece okupio je veliki broj zainteresovanih koji su pažljivo slušali učesnike: Jelenu Gudelj Rakić, specijalistu higijene i načelnika Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje ‘Milan Jovanović Batut’; dr Milana Pašića, direktora OŠ ‘Ivo Andrić’; Sanju Mazić, šefa katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta; Mirjanu Jovašević, direktorku korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije Delhaize Serbia i Dajanu Poleksic, doktora biotehničkih nauka.

Prema poslednjim statistikama u našoj zemlji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60%. Ovi podaci su posebno alarmantni kod dece školskog uzrasta. Svako treće dete je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’ taj procenat se iz godine u godinu povećava.

Uključivanje korporativnog sektora u teme od velikog značaja, pogotovo koje su usmerene ka zdravlju, važan je deo u povećanju vidljivosti velikih društvenih problema i pronalaženja rešenja.

“Zdravlje je nešto što svakom pojedincu treba da bude na prvom mestu. Mi se kao kompanija trudimo da kroz brojne aktivacije kako za zaposlene, tako i za zajednicu ukažemo na značaj prevencije, redovnih pregleda i da edukujemo što veći broj ljudi da usvoje zdravije životne stilove. Zato nam je posebno drago što smo od ove godine postali partneri Festivala zdravlja, jer to na najbolji način pokazuje našu spremnost da pružimo doprinos u formiranju zdravog okruženja”, rekla je Mirjana Jovašević direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije Delhaize Serbia.

Podaci iz istraživanja o fizičkoj aktivnosti i energetskoj potrošnji učenika osnovne škole, koju je radio dr Milan Pašić, direktor OŠ ‘Ivo Andrić’, ukazuju da problem neaktivnosti mladih, odnosno aktivnosti niskog intenziteta, nije vezan samo za populaciju prekomerno gojaznih/gojaznih učenika, već da je to uobičajen način ponašanja mladih ovog uzrasta.

“U našoj školi učenici, roditelji i nastavnici uključeni su u veliki broj projekata, koji su podržani od društveno-odgovornih kompanija i institucija, koji imaju za cilj preventivno delovanje na telesni status učenika i promociju fizičke aktivnosti. Sadašnje generacije dece su mnogo manje fizički sposobnije i aktivnije od svojih roditelja i na ovome svi činioci društva moraju zajedno i ozbiljno da rade da bismo korak po korak mogli da utičemo na promenu statistike”, kazao je dr Milan Pašić.