VREDNE STIPENDIJE ZA MLADE NAUČNIKE

6. VI 2019 | U okviru četvrtog ciklusa programa ‘Pokreni se za nauku’ dodeljeni su grantovi od po 600.000 dinara za osam naučnih projekata iz oblasti biomedicinskih nauka, koji će zahvaljujući ovoj donaciji biti realizovani u Srbiji.

Na četvrti konkurs ovog nacionalnog programa koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Philip Morris prijavilo se ukupno 196 naučnika okupljenih u 48 timova. Najbolje predloge naučnih istraživanja iza kojih stoji 30 mladih naučnica i naučnika okupljenih u osam timova, odabrala je komisija uglednih univerzitetskih profesora sa dugogodišnjom ekspertizom u oblasti prirodnih nauka.

Tamara Stanković, direktor regulatornih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Philip Morris, je izjavila da ova kompanija shvata važnost povezivanja nauke i privrede i zbog toga sa jedne strane ulaže velika sredstva u sopstvena naučna istraživanja, a sa druge podržava mlade naučnike u lokalnoj zajednici u kojoj posluje, verujući da je to najbolji put ka ekonomskom razvoju jedne države. “Dosadašnje iskustvo u realizaciji ovih projekata nam je ukazalo da postoji dosta prostora gde možemo da pomognemo i veoma nas ohrabruje i inovativnost i strast sa kojima mladi naučnici u Srbiji pristupaju svojim istraživanjima”, rekla je Stanković.

Program ‘Pokreni se za nauku’ kreiran je 2015. godine i do danas je ostao jedini kontinuirani program podrške mladim naučnicima u Srbiji. U prethodne tri godine kroz ‘Pokreni se za nauku’ sa 17,3 miliona dinara podržana su 24 naučna istraživanja i 45 naučnika koji stoje iza njih, kao i četiri ustanove koje su dobile savremenu, specijalizovanu opremu. Program predstavlja nastavak dosadašnjih ulaganja kompanije Philip Morris koja su posvećena osnaživanju mladih i njihovom motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije.